Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Domowy fast food: japońska zupa miso

Duża miso zupy. To codzienna zupa zjadana przez Japończyków, którzy, jak wiadomo z badań, są w światowej czołówce długowiecznych nacji. I nie zawdzięczają tego na pewno swojemu bezpiecznemu położeniu geograficznemu ani bezstresowemu podejściu do życia.

MH 2015-03-20
zupa miso, japońska zupa miso fot. Wiesław Jurewicz

Lista przebojów:

Miso. Naukowcy potwierdzili, że jej zjadanie zmniejszyło w Japonii skutki choroby popromiennej. Ta sfermentowana aktywnie biologicznie soja zwiększa odporność i likwiduje szkodliwe bakterie.

Grzyby mun zmniejszają krzepliwość krwi i poprawiają krążenie, a w Azji choroby wieńcowe nie są powszechne.

Tofu pomaga w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych: nadciśnieniu tętniczemu, arteriosklerozie, chorobom wieńcowym i wysokiemu poziomowi cholesterolu.

Składniki:

  • pasta miso
  • glony wakame
  • grzyby mun (zastępczo nasze boczniaki)
  • bulion warzywny
  • serek tofu
  • kawałek korzenia imbiru 

1. Nie bój się składników: wszystkie je dostaniesz w sklepach ze zdrową żywnością lub w Kuchniach Świata. Jeżeli masz czas, ugotuj bulion z warzyw (wrzuć marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, por, cebulę), jeżeli nie, zagotuj wodę – 1,5 l – w czajniku, przelej do garnka i wrzuć kostki bulionu warzywnego. Grzybki mun zalej wrzątkiem w misce i odstaw, aż zmiękną.

2. Dorzuć do garnka glony wakame i pogotuj chwilę, aż zmiękną. Grzybki pokrój w cienkie paski i dorzuć do bulionu. Pod koniec gotowania wrzuć do garnka pokrojony w kostkę serek tofu i zetrzyj nieco korzenia imbiru.

3. Wyłącz gaz i dopiero wtedy dodawaj pastę miso. Uwaga, pasta jest słona – 3, 4 łyżki powinny wystarczyć. Mieszaj, aż pasta połączy się z bulionem.

Kcal: 200

Białko: 3 g

Tłuszcz: 3 g

Czas: 9 minut

MH 04/2012

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij