Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Domowe sushi: ryż i ryba wzywa

Może moda na bary sushi już minęła, ale zamiast rezygnować ze zdrowego, bogatego w białko posiłku, razem z redaktorem MH naucz się przygotowywać maki w domowym zaciszu.

Jakub Skworz 2016-01-14
domowe sushi fot. Tomasz Woźny

W kuchni spędzam tylko tyle czasu, ile to absolutnie niezbędne. Dlatego gdy dostałem za zadanie nauczyć się zwijać maki, postanowiłem od razu poprosić o pomoc ludzi, którzy znają się na rzeczy. "Gdy mówimy o sushi, mówimy tak naprawdę o ryżu" - zdradza Robert Czerwiński, menedżer Sakana Sushi Bar we Wrocławiu.

Zatem od czego zacząć? Najlepiej od kupienia specjalnego ryżu kalifornijskiego do sushi, octu ryżowego i cukru. Gdy będziesz gotowy, wsyp ryż go do garnka i 3-krotnie przepłucz. Czysta woda to znak, że pozbyłeś się nadmiaru skrobi. Teraz czas na dokładne odsączenie. To ważne, bo pomaga zachować proporcje. Gdy zabierzesz się do gotowania, jedna szklanka ryżu powinna przypadać na jedną szklankę wody.

Po 10 minutach na gazie cała woda wsiąknie, dlatego zdejmij garnek i zostaw pod przykryciem na kolejne 15-20 minut. W tym czasie przygotuj zalewę. "Każdy sushi bar ma swoją recepturę, której nie zdradza" - mówi Czerwiński. Dlateg idealne proporcje octu i cukru będziesz musiał odkryć sam. Generalnie na 1 kg ryżu powinieneś przygotować 250-300 ml gotowej zalewy. Potem przychodzi czas na rolowanie, którego sekrety zdradził mi sushimaster Piotr Barczyński.

Tester: Jakub Skworz

Redaktor MH i WH

"Przyznam szczerze, że gotowanie nie jest moją pasją, chociaż regularnie spędzam czas w kuchni. Nie da się inaczej, jeśli wykluczasz z diety gluten, nabiał oraz jajka. Własnoręcznie robione sushi byłoby ciekawym urozmaiceniem jadłospisu. Szkoda tylko, że przygotowanie ryżu zajmuje tyle czasu..."

domowe sushi fot. Tomasz Woźny

1. Dobry start

Przygotowujesz sprasowany liść alg morskich, nabierasz garść ryżu i kładziesz kulkę na samym środku. Potem palcami rozprowadzasz ryż – zdecydowanie, ale bez zbędnego ugniatania. Na górze zostaw wolny pasek.

Wskazówka eksperta

Ryż nawet po przepłukaniu będzie miał dużo klejącej skrobi. Dlatego przed jego nałożeniem namocz dłonie.

 

domowe sushi fot. Tomasz Woźny

2. Pierwsze detale

Nałóż na łyżeczkę odrobinę majonezu i sprawnym ruchem rozsmaruj go w poprzek przyszłej rolki. Już teraz możesz położyć również pierwsze dodatki, takie jak liście sałaty czy tykwa.

Wskazówka eksperta

Nie musisz ograniczać się do majonezu, równie dobrze możesz skorzystać np. z serka philadelphia. Podobnie jest z warzywami – powstrzymuje Cię tylko Twoja wyobraźnia.

 

domowe sushi fot. Tomasz Woźny

3. Ostre cięcie

Jeżeli kupiłeś drobne kawałki ryby, nie ma najmniejszego problemu. Po prostu układasz je w poprzek. Jeśli upolowałeś jakiś dorodny, będziesz potrzebował odrobinę chirurgicznej precyzji. Lewą ręką przytrzymujesz odcinany kawałek, a prawą prowadzisz nóż pod kątem.

Wskazówka eksperta

Najpierw oceń, jak gruby kawałek chcesz uciąć, potem przyłóż nóż i spokojnym, płynnym ruchem dokończ dzieła.

domowe sushi fot. Tomasz Woźny

4. Czas na dekoracje

Przygotowane kawałki ryby ułóż tak, aby wystawały z jednej i z drugiej strony. Dzięki temu Twoja rolka będzie wyglądała bardziej profesjonalnie. To ostatnia chwila, aby dołożyć dodatki.

Wskazówka eksperta

W rolce może się zmieścić znacznie więcej niż Ci się wydaje, dlatego nie bój się urozmaiceń.

 

domowe sushi fot. Tomasz Woźny

5. Zawijanie

Najpierw namocz palec i przejedź nim po końcówce liścia – to pomoże skleić rolkę. Jeśli nie oszczędzałeś na dodatkach, palcami wskazującymi obu dłoni będziesz musiał przytrzymać rybę wraz z warzywami. W tym czasie kciukami sprawnie rolujesz matkę.

Wskazówka

Masz wrażenie, że nie uda Ci się zamknąć rolki? Możesz szybko dodać jeszcze odrobinę ryżu na górze.

 

domowe sushi fot. Tomasz Woźny

6. Zamknięcie

Na początku samo sklejenie może Ci sprawiać trochę problemów. Tutaj nie ma miejsca na wahanie. Po prostu sprawnym ruchem zamykasz rolkę, po czym dociskasz matką, a liście nori same się połączą.

Wskazówka eksperta

Jeśli dobrze prowadziłeś matkę, wszystkie składniki powinny być równomiernie otoczone ryżem. 

domowe sushi fot. Tomasz Woźny

7. Na ostrzu noża

W tym przypadku kluczem do sukcesu jest dobrze przygotowany sprzęt. Nóż nie musi być japoński, ale ważne, żeby był ostry. Wówczas jednym sprawnym ruchem przetniesz rolkę.

Wskazówka eksperta

Zamocz nóż w wodzie, po czym uderz delikatnie trzonkiem o blat stołu. Dzięki temu kropla spłynie po ostrzu. Ten zabieg ułatwi cięcie delikatnych listków nori.

Masz ochotę na więcej?

Teraz umiesz już wszystko. Reszta zależy od Twojej wyobraźni, ale gdybyś chciał przekonać się, jak sushi przygotowują mistrzowie z Dalekiego Wschodu, niezbędna będzie podróż do Japonii. Wbrew pozorom to bliżej niż Ci się wydaje.

Przelot Już od stycznia Lot otwiera bezpośrednie połączenia do Japonii prosto z warszawskiego lotniska Chopina. Cena za podróż w obie strony zaczyna się od 1799 zł.

Sushi

Skoro chcesz zobaczyć mistrza w akcji, najlepiej odwiedzić samego Jiro. Adres? Tsukamoto Sogyo Building, 2-15, Ginza 4-chome w Tokio. Tylko zapisz się już teraz, bo to bardzo popularne miejsce.

Zwiedzanie

Skoro już odwiedzasz Tokio, wpadnij z wizytą do słynnej świątyni Senso-ji. 

MH 12/2015

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Może moda na bary sushi już minęła, ale zamiast rezygnować ze zdrowego, bogatego w białko posiłku, razem z redaktorem MH naucz się przygotowywać maki w domowym zaciszu.<br /><br /><a href="/dieta/Domowe-sushi-ryz-i-ryba-wzywa,7598,1"></a>
    Mens Health, 2016-01-14 11:01:24
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij