Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Domowe soki z warzyw i owoców: jakie warto pić?

Najpierw cisnęli wegetarianie i hipisi, potem cisnęli hipsterzy, a teraz wyciskają wszyscy. I bardzo dobrze, bo nie każda moda jest zła. Ta akurat jest świetna. 

Wyciskane soki fot. shutterstock.com
Dynamika płynów

Stara zasada smakoszy mówi, że danie będzie tak dobre, jak użyte do niego składniki. Do soków też się to stosuje. Oto 4 kategorie miksowania – użyj najwięcej z 1 i najmniej z 4.  

1. Zielone

Jarmuż i szpinak ze względu na zalety zdrowotne są w awangardzie składników do wyciskania, ale soku wiele nie dają. W ich towarzystwie muszą pojawić się cięższe i bardziej soczyste składniki.

2. Korzenie

Mieszanie warzyw i owoców jest świetnym pomysłem, bo ilość przeciwutleniaczy rośnie aż po sufi t w kuchni. Nie wolno jednak przesadzać z ilością, bo sok w Twojej szklance będzie przypominał zarośnięty staw.

3. Owoce

Tu także nie przesadzaj – więcej nie zawsze oznacza lepiej i zdrowiej. 300 ml soku z owoców w zupełności wystarczy, by organizm wchłonął z niego wszystko, co najlepsze.

4. Dodatki

Oszczędne dawkowanie imbiru lub chili zmieni Twój sok z kategorii „pijalny” na „godny wypicia”.

Kontrola szybkości

Prędkość Twojej maszyny zabija wartości odżywcze. Im więcej obrotów, tym wyższa temperatura wytłukująca witaminy i przeciwutleniacze. Z kolei wolne, ślimakowe wyciskanie na zimno jest kosztowne. Musisz podjąć decyzję, czy oszczędzasz i popijasz półprodukt czy inwestujesz w zdrowie na lata. MH wybiera to drugie.

Transport

Soki najlepiej wypijać od razu, bo nie tylko temperatura im szkodzi, ale także światło i tlen. Witaminy padają od nich jak żołnierze pod Verdun – masowo. Jeżeli jednak chcesz zabrać sok do pracy, kup termos, który nie dopuści powietrza, światła i utrzyma sok w zimnie. 

 

Wyciskane soki fot. shutterstock.com
Uwolnij wyobraźnię

Jednodniowe, świeże soki znajdziesz w sklepowych chłodziarkach i niektóre są nawet niezłe. Nie znasz jednak techniki wyciskania i nie wiadomo, ile dobra nam przepadło w jego trakcie lub w transporcie. O pozostałych sokach nie ma co mówić, bo większość przeszła pasteryzację, czyli została pozbawiona enzymów, których szukamy. Postaw raczej na rękodzieło, bo mając dobrą wyciskarkę, możemy tworzyć cuda smaku i zdrowia. Oto przepisy, z którymi osiągniesz konkretne cele:

1. Energia i libido

Wyciśnij 1 ogórka, 4 łodygi rabarbaru, ½ szklanki truskawek i 2 jabłka. Dodaj ½ łyżeczki cynamonu i kilka kostek lodu.

2. Odporność

Wyciśnij 3 garści szpinaku, ½ główki sałaty rzymskiej, 1 ogórka, 2 duże garści jarmużu, małą garść natki pietruszki, mięty i 1 limonkę. Wymieszaj z ½ szklanki wody kokosowej. Kilka kostek lodu też się przyda.

3. Po prostu kac

Wyciśnij 1 cytrynę, 1 limonkę, 1 czerwone chili (lub 2, ale wyrzuć pestki, bo w ubikacji będziesz błagał o szybką śmierć) i wymieszaj z 1 łyżką syropu z agawy i 400 ml wody. Najlepiej działa rano z jajecznicą na bogato.

4. Trawienie

Wyciśnij 1-2 małe buraki, 1 pomarańczę, ½ ogórka, 2 cm imbiru, 2 marchewki i 1 limonkę – pilnuj kolejności, bo jest istotna. Jeżeli wolisz bardziej słodkie, dodaj więcej pomarańczy. No i lód, bo chłodne lepiej smakuje.

Dodaj do koszyka:

Trawa pszeniczna - ma pełno witamin, aminokwasów i używający opisują jej działanie w superlatywach. Naukowcy także. Dość ciężko się wyciska, ale bezwzględnie warto.

Mleko migdałowe - zamocz migdały w misce na noc, odcedź, wlej znowu 3 szklanki wody i łyżką przekładaj (migdały i wodę) do wyciskarki. Wyciśnij i znowu kolejna łyżka.

Orzechy arachidowe - upraż 300 g orzeszków w piekarniku lub na patelni – będą miały więcej smaku. Wrzucaj do wyciskarki małymi partiami, a na koniec dodaj ew. szczyptę soli. Jeżeli marchewka lub szpinak wydają Ci się mało sexy do wrzucenia na fejsa, spróbuj tego. 

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    dzięki za przepisy, kupiłem ostatnio huroma i ciągle szukam inspiracji - ten z rabarbarem zaraz wypróbuję
    ~andriej, 2016-08-30 11:45:35
  • avatar
    zgłoś
    dzięki za przepisy, kupiłem ostatnio huroma i ciągle szukam inspiracji - ten z rabarbarem zaraz wypróbuję
    ~andriej, 2016-08-30 11:44:40
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij