Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Domowe soki z warzyw i owoców: jakie warto pić?

Najpierw cisnęli wegetarianie i hipisi, potem cisnęli hipsterzy, a teraz wyciskają wszyscy. I bardzo dobrze, bo nie każda moda jest zła. Ta akurat jest świetna. 

2016-08-30
Wyciskane soki fot. shutterstock.com

Dynamika płynów

Stara zasada smakoszy mówi, że danie będzie tak dobre, jak użyte do niego składniki. Do soków też się to stosuje. Oto 4 kategorie miksowania – użyj najwięcej z 1 i najmniej z 4.  

1. Zielone

Jarmuż i szpinak ze względu na zalety zdrowotne są w awangardzie składników do wyciskania, ale soku wiele nie dają. W ich towarzystwie muszą pojawić się cięższe i bardziej soczyste składniki.

2. Korzenie

Mieszanie warzyw i owoców jest świetnym pomysłem, bo ilość przeciwutleniaczy rośnie aż po sufi t w kuchni. Nie wolno jednak przesadzać z ilością, bo sok w Twojej szklance będzie przypominał zarośnięty staw.

3. Owoce

Tu także nie przesadzaj – więcej nie zawsze oznacza lepiej i zdrowiej. 300 ml soku z owoców w zupełności wystarczy, by organizm wchłonął z niego wszystko, co najlepsze.

4. Dodatki

Oszczędne dawkowanie imbiru lub chili zmieni Twój sok z kategorii „pijalny” na „godny wypicia”.

Kontrola szybkości

Prędkość Twojej maszyny zabija wartości odżywcze. Im więcej obrotów, tym wyższa temperatura wytłukująca witaminy i przeciwutleniacze. Z kolei wolne, ślimakowe wyciskanie na zimno jest kosztowne. Musisz podjąć decyzję, czy oszczędzasz i popijasz półprodukt czy inwestujesz w zdrowie na lata. MH wybiera to drugie.

Transport

Soki najlepiej wypijać od razu, bo nie tylko temperatura im szkodzi, ale także światło i tlen. Witaminy padają od nich jak żołnierze pod Verdun – masowo. Jeżeli jednak chcesz zabrać sok do pracy, kup termos, który nie dopuści powietrza, światła i utrzyma sok w zimnie. 

 

Wyciskane soki fot. shutterstock.com

Uwolnij wyobraźnię

Jednodniowe, świeże soki znajdziesz w sklepowych chłodziarkach i niektóre są nawet niezłe. Nie znasz jednak techniki wyciskania i nie wiadomo, ile dobra nam przepadło w jego trakcie lub w transporcie. O pozostałych sokach nie ma co mówić, bo większość przeszła pasteryzację, czyli została pozbawiona enzymów, których szukamy. Postaw raczej na rękodzieło, bo mając dobrą wyciskarkę, możemy tworzyć cuda smaku i zdrowia. Oto przepisy, z którymi osiągniesz konkretne cele:

1. Energia i libido

Wyciśnij 1 ogórka, 4 łodygi rabarbaru, ½ szklanki truskawek i 2 jabłka. Dodaj ½ łyżeczki cynamonu i kilka kostek lodu.

2. Odporność

Wyciśnij 3 garści szpinaku, ½ główki sałaty rzymskiej, 1 ogórka, 2 duże garści jarmużu, małą garść natki pietruszki, mięty i 1 limonkę. Wymieszaj z ½ szklanki wody kokosowej. Kilka kostek lodu też się przyda.

3. Po prostu kac

Wyciśnij 1 cytrynę, 1 limonkę, 1 czerwone chili (lub 2, ale wyrzuć pestki, bo w ubikacji będziesz błagał o szybką śmierć) i wymieszaj z 1 łyżką syropu z agawy i 400 ml wody. Najlepiej działa rano z jajecznicą na bogato.

4. Trawienie

Wyciśnij 1-2 małe buraki, 1 pomarańczę, ½ ogórka, 2 cm imbiru, 2 marchewki i 1 limonkę – pilnuj kolejności, bo jest istotna. Jeżeli wolisz bardziej słodkie, dodaj więcej pomarańczy. No i lód, bo chłodne lepiej smakuje.

Dodaj do koszyka:

Trawa pszeniczna - ma pełno witamin, aminokwasów i używający opisują jej działanie w superlatywach. Naukowcy także. Dość ciężko się wyciska, ale bezwzględnie warto.

Mleko migdałowe - zamocz migdały w misce na noc, odcedź, wlej znowu 3 szklanki wody i łyżką przekładaj (migdały i wodę) do wyciskarki. Wyciśnij i znowu kolejna łyżka.

Orzechy arachidowe - upraż 300 g orzeszków w piekarniku lub na patelni – będą miały więcej smaku. Wrzucaj do wyciskarki małymi partiami, a na koniec dodaj ew. szczyptę soli. Jeżeli marchewka lub szpinak wydają Ci się mało sexy do wrzucenia na fejsa, spróbuj tego. 

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    dzięki za przepisy, kupiłem ostatnio huroma i ciągle szukam inspiracji - ten z rabarbarem zaraz wypróbuję
    ~andriej, 2016-08-30 11:45:35
  • avatar
    zgłoś
    dzięki za przepisy, kupiłem ostatnio huroma i ciągle szukam inspiracji - ten z rabarbarem zaraz wypróbuję
    ~andriej, 2016-08-30 11:44:40
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij