Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.5

Domowa pizza: przepisy na masę i spalanie tłuszczu

Pewnie, że łatwiej zamówić, ale jak sam do niej staniesz w kuchni, będziesz miał 100% gwarancji smaku i zdrowia. Do tego, jedząc 1 pizzę tygodniowo, zmniejszasz, wg naukowców, o 60% ryzyko nowotworu gardła i o 26% jelita grubego. Z MH jeszcze zapanujesz z nią nad wagą.

Marek Alchimowicz 2016-10-20
Domowa pizza Po co zamawiać, skoro można samemu wykonać pizzę nie tylko smaczną, ale też pomocną przy osiąganiu twoich treningowych celów. (fot. shutterstock.com)

Chcesz schudnąć

Aż 100 kcal w każdym trójkącie pizzy zawdzięczamy plasterkom kiełbasy pepperoni. Zastępujemy je w tym przepisie smażonymi plastrami cukinii, których wartość kaloryczna jest prawie zerowa. Dodanie papryczki chili – ze względu na obecność kapsaicyny – jest również pomocna w walce z nadwagą. Uczeni ustalili, że podkręca ona metabolizm(a tym samym spalanie kalorii) aż na 5 godzin. Pizzę jeść lepiej na lunch niż na kolację, ponieważ – według szwajcarskich badań – nawet cienkie ciasto jest bogate w węglowodany, a te zakłócają sen. A dobry sen = utrata wagi.  

Chcesz przytyć

Gdyby budowanie masy i sylwetki miało polegać wyłącznie na zwiększaniu liczby kalorii, to wystarczyłoby przyjmować ich dziennie 8000 i sprawa rozwiązana. Tak jednak nie jest. Chodzi o to, by dostarczać takie produkty, które nasz organizm sam wykorzysta do budowania mięśni: na przykład orzeszków pinii (pełnych białka) lub wiejskiego serka (zawierającego kazeinę). Badania pokazują, że właśnie kazeina jest źródłem powoli uwalnianych aminokwasów, które przez układ krążenia docierają do naszych mięśni i budują je. A użycie odtłuszczonego sera mozzarella dobrze zrobi Twoim tętnicom.

Czego potrzebujesz:

  • 450 g mąki do pizzy
  • 1,5 łyżeczki aktywnych drożdży
  • oliwa z oliwek
  • 200 g sera mozzarella light
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • cukier
  • sól
  • pieprz, papryka

Dodatki dla wersji w górę:

  • 250 g serka wiejskiego
  • 1/2 główki pieczonego czosnku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 40 g pepperoni
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g orzeszków pinii

Dodatki dla wersji w dół:

  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego
  •  oregano
  • 250 g pulpy pomidorowej

Metoda, czyli 4 proste kroki do superdania

1. Przygotuj ciasto

Dla obu wersji: Wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże, oliwę, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. W środek wlej 1,5 łyżki oliwy z oliwek i 325 ml letniej wody (45 stopni C), by zmusić drożdże do pracy. Zagarnij całość dłońmi i ugniataj przez 5 minut. Wysyp i rozprowadź trochę mąki na płaskiej powierzchni i zacznij na niej rolować ciasto.

Ugniataj je silnie w dłoniach i roluj, przesuwając od siebie i do siebie, przez 10 minut. Od czasu do czasu formuj kulę. Gdy ciasto zrobi się jędrne i zwarte, włóż je do miski, pokrop oliwą, przykryj plastikową folią i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Miska musi być większa, bo ciasto podwoi swoją objętość.

2. Zrób dodatki

Dla obu wersji: Odsącz mozzarellę z zalewy i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Pokrój paprykę w małe kostki, to samo zrób z papryczką chili. Jeżeli lubisz pizzę na ostro, posiekaj ją razem z pestkami.

W dół: Umyj i pokrój w talarki cukinię. Połóż ją na papierowym ręczniku, posól z obu stron i odstaw na kilka minut. Posyp przyprawami i obsmaż z każdej strony na patelni – na średnim ogniu.

W górę: Włóż do piekarnik (150 st. C) główkę czosnku i paprykę na 10-15 minut, pokrój pepperoni w plasterki i wrzuć na patelnię orzeszki pinii. Smaż przez chwilę, potrząsając patelnią.

3. Wymieszaj sos

Dla obu wersji:  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

W górę: Obierz upieczony czosnek z łupin i wrzuć główkę do miksera. Obierz ze skórki paprykę, wyrzuć pestki i też wrzuć do miksera. Dorzuć orzeszki, sól, pieprz i miksuj wszystko przez 30 sekund. Dorzuć serek wiejski i miksuj jeszcze przez kilka sekund.

W dół: Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z oliwą i dorzuć obrany, drobno posiekany czosnek. Smaż przez minutę, mieszając. Dodaj pulpę pomidorową, oregano, sól, cukier i pieprz kajeński. Gotuj 5 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

4. Połącz wszystko

Dla obu wersji: Przekrój kulę ciasta na pół (będziesz miał dwie pizze) i rozpłaszcz na rozsypanej mące, tworząc okrąg o średnicy około 30 centymetrów. Nie ciągnij ciasta za boki, tylko rozpłaszczaj je równomiernie, zaczynając od środka na zewnątrz.

W dół: Zostaw centymetr od brzegów i wysmaruj ciasto sosem równomiernie na całej powierzchni. Posyp mozzarellą, poukładaj cukinię, paprykę i chili. Piecz 10 minut i zostaw jeszcze na 2 min, zanim wyciągniesz ją z piekarnika.

W górę: Zagnij lekko brzegi ciasta, wysmaruj je równomiernie sosem, połóż pepperoni, ser, paprykę, chili i piecz jak wyżej. 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij