Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ
69



OCEŃ
3.5

Domowa pizza: przepisy na masę i spalanie tłuszczu

Pewnie, że łatwiej zamówić, ale jak sam do niej staniesz w kuchni, będziesz miał 100% gwarancji smaku i zdrowia. Do tego, jedząc 1 pizzę tygodniowo, zmniejszasz, wg naukowców, o 60% ryzyko nowotworu gardła i o 26% jelita grubego. Z MH jeszcze zapanujesz z nią nad wagą.

Domowa pizza Po co zamawiać, skoro można samemu wykonać pizzę nie tylko smaczną, ale też pomocną przy osiąganiu twoich treningowych celów. (fot. shutterstock.com)

Chcesz schudnąć

Aż 100 kcal w każdym trójkącie pizzy zawdzięczamy plasterkom kiełbasy pepperoni. Zastępujemy je w tym przepisie smażonymi plastrami cukinii, których wartość kaloryczna jest prawie zerowa. Dodanie papryczki chili – ze względu na obecność kapsaicyny – jest również pomocna w walce z nadwagą. Uczeni ustalili, że podkręca ona metabolizm(a tym samym spalanie kalorii) aż na 5 godzin. Pizzę jeść lepiej na lunch niż na kolację, ponieważ – według szwajcarskich badań – nawet cienkie ciasto jest bogate w węglowodany, a te zakłócają sen. A dobry sen = utrata wagi.  

Chcesz przytyć

Gdyby budowanie masy i sylwetki miało polegać wyłącznie na zwiększaniu liczby kalorii, to wystarczyłoby przyjmować ich dziennie 8000 i sprawa rozwiązana. Tak jednak nie jest. Chodzi o to, by dostarczać takie produkty, które nasz organizm sam wykorzysta do budowania mięśni: na przykład orzeszków pinii (pełnych białka) lub wiejskiego serka (zawierającego kazeinę). Badania pokazują, że właśnie kazeina jest źródłem powoli uwalnianych aminokwasów, które przez układ krążenia docierają do naszych mięśni i budują je. A użycie odtłuszczonego sera mozzarella dobrze zrobi Twoim tętnicom.

Czego potrzebujesz:

  • 450 g mąki do pizzy
  • 1,5 łyżeczki aktywnych drożdży
  • oliwa z oliwek
  • 200 g sera mozzarella light
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chili
  • cukier
  • sól
  • pieprz, papryka

Dodatki dla wersji w górę:

  • 250 g serka wiejskiego
  • 1/2 główki pieczonego czosnku
  • 2 łyżeczki mąki
  • 40 g pepperoni
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g orzeszków pinii

Dodatki dla wersji w dół:

  • 1 cukinia
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka suszonego
  •  oregano
  • 250 g pulpy pomidorowej

Metoda, czyli 4 proste kroki do superdania

1. Przygotuj ciasto

Dla obu wersji: Wymieszaj ze sobą mąkę, drożdże, oliwę, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. W środek wlej 1,5 łyżki oliwy z oliwek i 325 ml letniej wody (45 stopni C), by zmusić drożdże do pracy. Zagarnij całość dłońmi i ugniataj przez 5 minut. Wysyp i rozprowadź trochę mąki na płaskiej powierzchni i zacznij na niej rolować ciasto.

Ugniataj je silnie w dłoniach i roluj, przesuwając od siebie i do siebie, przez 10 minut. Od czasu do czasu formuj kulę. Gdy ciasto zrobi się jędrne i zwarte, włóż je do miski, pokrop oliwą, przykryj plastikową folią i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce. Miska musi być większa, bo ciasto podwoi swoją objętość.

2. Zrób dodatki

Dla obu wersji: Odsącz mozzarellę z zalewy i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach. Pokrój paprykę w małe kostki, to samo zrób z papryczką chili. Jeżeli lubisz pizzę na ostro, posiekaj ją razem z pestkami.

W dół: Umyj i pokrój w talarki cukinię. Połóż ją na papierowym ręczniku, posól z obu stron i odstaw na kilka minut. Posyp przyprawami i obsmaż z każdej strony na patelni – na średnim ogniu.

W górę: Włóż do piekarnik (150 st. C) główkę czosnku i paprykę na 10-15 minut, pokrój pepperoni w plasterki i wrzuć na patelnię orzeszki pinii. Smaż przez chwilę, potrząsając patelnią.

3. Wymieszaj sos

Dla obu wersji:  Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

W górę: Obierz upieczony czosnek z łupin i wrzuć główkę do miksera. Obierz ze skórki paprykę, wyrzuć pestki i też wrzuć do miksera. Dorzuć orzeszki, sól, pieprz i miksuj wszystko przez 30 sekund. Dorzuć serek wiejski i miksuj jeszcze przez kilka sekund.

W dół: Rozgrzej na średnim ogniu patelnię z oliwą i dorzuć obrany, drobno posiekany czosnek. Smaż przez minutę, mieszając. Dodaj pulpę pomidorową, oregano, sól, cukier i pieprz kajeński. Gotuj 5 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

4. Połącz wszystko

Dla obu wersji: Przekrój kulę ciasta na pół (będziesz miał dwie pizze) i rozpłaszcz na rozsypanej mące, tworząc okrąg o średnicy około 30 centymetrów. Nie ciągnij ciasta za boki, tylko rozpłaszczaj je równomiernie, zaczynając od środka na zewnątrz.

W dół: Zostaw centymetr od brzegów i wysmaruj ciasto sosem równomiernie na całej powierzchni. Posyp mozzarellą, poukładaj cukinię, paprykę i chili. Piecz 10 minut i zostaw jeszcze na 2 min, zanim wyciągniesz ją z piekarnika.

W górę: Zagnij lekko brzegi ciasta, wysmaruj je równomiernie sosem, połóż pepperoni, ser, paprykę, chili i piecz jak wyżej. 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij