Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Zamienniki kalorycznych produktów: co warto jeść?

Salami czy szynka? Serek wiejski czy topiony? Sorbet czy lody? Od decyzji, jakie podejmujesz przy stole, zależy, jak szybko spalisz tłuszcz i zbudujesz mięśnie i czy długo będziesz cieszył się dobrym zdrowiem. Oto ściąga, która pomoże Ci wybierać właściwie.

fot. Baevskiy Dmitry 2010/shutterstock.com
Próbowałeś kiedyś dowiedzieć się od ekspedientki w spożywczym, ile kalorii mają sprzedawane tam bułki albo wędliny? My spróbowaliśmy, ale kiedy obserwująca nas podejrzliwie sprzedawczyni zamiast odpowiedzi wrzasnęła w kierunku zaplecza: „Pani kierowniczko, znowu kontrola z Sanepidu!", szybko zrozumieliśmy, że szukanie informacji dietetycznych u obsługi sklepu to poważny błąd.

Jeśli chcesz świadomie wybierać produkty, które trafią na Twój talerz, musisz zawczasu uzbroić się w wiedzę umożliwiającą Ci podjęcie właściwych decyzji. Bez obaw, nie oznacza to wertowania grubych podręczników akademickich poświęconych zdrowemu żywieniu. Możesz na przykład zacząć od lektury tego tekstu - przeczytaj go, a zorientujesz się, że wędrując między półkami wcale nie musisz robić zakupów metodą chybił-trafił.

ŚNIADANIE

 jajko gotowane
jajka sadzone
 w 100 gramach:
109 kcal, 10 g białka, 8 g tłuszczy (2g NKT), 0,5 g węglowodanów  168 kcal, 10 g białka, 14 g tłuszczy (7 g NKT), 1 g węglowodanów


Zazwyczaj, kiedy przygotowujesz jajka sadzone, przed rozbiciem jajka nakładasz na patelnię trochę masła, margaryny lub smalcu, zgadza się? To oznacza, że "wzbogacasz" swoje śniadanie o niepotrzebne tłuszcze i kalorie. Oszczędzisz sobie tego dodatkowego balastu, gotując jajka zamiast je smażyć. Woda, jak powszechnie wiadomo, kalorii i tłuszczu nie ma wcale.
 

 chleb żytni pełnoziarnisty pieczywo tostowe pszenne
 w 100 gramach:
237 kcal, 7 g białka, 2 g tłuszczy (1 g NKT), 54 g węglowodanów, 6 g błonnika 305 kcal, 8 g białka, 5 g tłuszczy (1 g NKT), 59 g węglowodanów, 2 g błonnika


Dużo magnezu, cynku i błonnika, mało kalorii. Te atuty dają pieczywu pełnoziarnistemu zdecydowaną przewagę nad pieczywem tostowym. Poza tym przygotowując tosty, często smarujemy je grubo masłem. Na gorącej kromce topi się ono błyskawicznie i łatwo wtedy zapomnieć, że są to nadprogramowe kalorie, które mogą przyczynić się do Twoich kłopotów z nadwagą. 

1 2 3 ... 5
STRONA 1 z 5

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    CYTAT(Hacker @ 29-04-2010, 1:40) Ile kucharzy tyle przepisów:0Racja, kuchnia jest po to żeby mieszać, szukać nowych składników ale nie wmówicie mi że do sosu tzaziki dodaje się majonez Majonez jest zbyt cięzki jako dodatek do tego lekkiego dipu. Sory ale zboczenie zawodowe
    Alek, 2010-04-29 01:48:52
  • avatar
    zgłoś
    Ile kucharzy tyle przepisów:0
    Hacker, 2010-04-29 01:40:11
  • avatar
    zgłoś
    Tzatziki - Grecki sos najlepiej podawać jako dip do potraw grillowanych. Przyrządza się go z tartego ogórka + czosnku | jogurtu + octu winnego + oliwy z oliwek i przypraw (sól / pieprz) Jeśli dodajecie np majonez lub inne specyfiki to sorry ale to już nie jest sos Tzatziki Dziękuje / Dobranoc.
    Alek, 2010-04-28 23:58:46
  • avatar
    zgłoś
    CYTAT(Brylant @ 28-04-2010, 16:31) Jadłem tzatzyki nie raz i jest ostre ,ale czosnku tam nie czuć, zresztą napisałeś to tak (dużymi literami oznaczającymi krzyk w internecie i użyłeś 3 wykrzykników), jak byś nie wiem co chciał udowodnic...A jak mam kupowac kilka prod :majonez ,tzatzyki, jogurt i tracić czas to wole kupić zaje_bisty sos który napisałem wcześniej!I nie wiem co niby "wymyślam"...?!"kolego"Ok ja cię przecież do niczego nie zmuszam tylko proponuję szybki przepis, a patrząć na pojemność tego gotowego sosu ( co do którego bym się spierał czy producend dodaje naturalny czosnek czy sproszkowany lub ma inne "tajemnice produkcyjne" o których nic nie mogę powiedzieć...) 250ml za 4zł czyli za 1l wychodzi 16zł natomiast joghurt 500ml nat 2zł majonez 400ml 5zł tzatzik 2zł czosnek1zł wychodzi 10zł za 900ml czyli nieco taniej. A skoro ten sos jest dla was sztuczny ze względu na sproszkowany czosnek to mam jeszcze jeden przepis wg którego przyżądzała sos żona Araba u którego pracowałem:serek homogenizowany( np z lidla Pilos )łyżka oleju ( ona dawała ryżowy, oliwa z oliwek też może być jednak zmienia nieco smak )wyciskała do tego pół cytryny, szczyptę cukru, szczyptę soli do smakuwygniatała 4 ząbki czosnkudodawała świerzy koperek posiekanypaprykę w płatkach ostrą chilli ( jak pytałem ją o nazwę to odpowiedziała "Harissa on the Fly "ale to raczej żartobliwe było, jeśli ktoś nie lubi bardzo ostrego to czosnek sam w sobie jest ostry i wystarczy.kolejno wkładała go do lodówki żeby wszystkie składniki się "przegryzły" podawała go do ryb i mięs które były świetnie przyżądzone co nie dziwi mnie w kuchni arabskiej jeśli ktoś próbował wie co mam na myśli:) a sosik naprawdę petarda w smaku
    Bosky2468, 2010-04-28 20:47:24
  • avatar
    zgłoś
    Brylant: To też napisałem, że sos czosnkowy to nie jogurt z majonezem i przyprawa do tzatziki, bo gdzie tu sam czosnek?
    Hustla, 2010-04-28 20:01:33
  • avatar
    zgłoś
    Hustla ale ja wiem, że w składzie tzatzyki jest czosnek, bo sobie sprawdziłem przed napisaniem mojego posta, ale co z tego ,skoro ja w tazatzyki nie czuje czosnku, więc co to za sos czosnkowy...
    Brylant, 2010-04-28 19:38:44
  • avatar
    zgłoś
    Brylant: Z lekcji technologi żywienia wiem że skład przyprawy do tzatziki wygląda tak.SKŁAD:CZOSNEK, KOPEREK, TRAWA CYTRYNOWA, PIEPRZ, MLEKOAle mniejsza z tym, bo sos czosnkowy robi się i tak generalnie z czosnku bo sama przyprawa nie zrobi z majonezu i jogurtu sosu czosnkowego (chyba, że wrzucisz tego całą paczke, a nawet dwie). Jednak dalej to nie będzie sos czosnkowy bo w przyprawie do tzatziki często jest granulat czosnku, który nie oddaje całego smaku czosnku.
    Hustla, 2010-04-28 19:14:57
  • avatar
    zgłoś
    CYTAT(Bosky2468 @ 28-04-2010, 13:59) Najpierw spróbuj później wymyślaj kolego w przyprawa tzatzik zawiera głownie CZOSNEK!!! poza tym zawsze możesz sobie wycisnąć ząbek czosnku jak ci mało Jadłem tzatzyki nie raz i jest ostre ,ale czosnku tam nie czuć, zresztą napisałeś to tak (dużymi literami oznaczającymi krzyk w internecie i użyłeś 3 wykrzykników), jak byś nie wiem co chciał udowodnic...A jak mam kupowac kilka prod :majonez ,tzatzyki, jogurt i tracić czas to wole kupić zaje_bisty sos który napisałem wcześniej!I nie wiem co niby "wymyślam"...?!"kolego"
    Brylant, 2010-04-28 17:31:46
  • avatar
    zgłoś
    CYTAT(Brylant @ 25-04-2010, 13:01) majonez? tzatzyki? a gdzie tu czosnek??lepiej kupić najlepszy sos czosnkowy na świecie firmy Kuhne, kosztuje ok 4zł ale do krewetek, pizzy itp jest boooooooski!zresztą z tej firmy użuwam także vinegret tez najdebestniejszy na rynku i wart. odżywcze superhttp://www.kuehne.pl/pl/products/30/show/Najpierw spróbuj później wymyślaj kolego w przyprawa tzatzik zawiera głownie CZOSNEK!!! poza tym zawsze możesz sobie wycisnąć ząbek czosnku jak ci mało
    Bosky2468, 2010-04-28 13:59:19
  • avatar
    zgłoś
    CYTAT(Bosky2468 @ 25-04-2010, 12:13) Szybki przepis na sos czosnkowy :łyżka joghurtu naturalnegołyżka majonezuprzyprawa tzatzik Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy do lodówki na 30 minut żeby sos się przeżarł i gotowe ( Jak ktoś lubi pikantny to można dodać papryki ja zawsze dodaje pewnej tureckiej papryki nie pamiętam nazwy) niektórzy dodają również świeżego ogórka.majonez? tzatzyki? a gdzie tu czosnek??lepiej kupić najlepszy sos czosnkowy na świecie firmy Kuhne, kosztuje ok 4zł ale do krewetek, pizzy itp jest boooooooski!zresztą z tej firmy użuwam także vinegret tez najdebestniejszy na rynku i wart. odżywcze superhttp://www.kuehne.pl/pl/products/30/show/
    Brylant, 2010-04-25 13:01:13
  • avatar
    zgłoś
    Szybki przepis na sos czosnkowy :łyżka joghurtu naturalnegołyżka majonezuprzyprawa tzatzik Wszystkie składniki mieszamy odstawiamy do lodówki na 30 minut żeby sos się przeżarł i gotowe ( Jak ktoś lubi pikantny to można dodać papryki ja zawsze dodaje pewnej tureckiej papryki nie pamiętam nazwy) niektórzy dodają również świeżego ogórka.
    Bosky2468, 2010-04-25 12:13:47
  • avatar
    zgłoś
    Panowie bo mi na noc apetytu narobiliście a jeszcze znalazłem fajny przepis na sos czosnkowy. Mniaaaam
    Radzyn, 2010-04-18 00:15:22
  • avatar
    zgłoś
    CYTAT(Hustla @ 16-04-2010, 17:11) bobas: Mam!Sos czosnkowy (nie lubię ale rodzince smakuje i proszą bym im robił)6 ząbki czosnku200-300 g jogurtu naturalnegoprzyprawy (sól, pieprz biały)Dodałbym jeszcze koperek
    Hacker, 2010-04-17 21:20:36
  • avatar
    zgłoś
    Co do jedzenia z głową. To zobaczcie ciekawe przepisy w wykonaniu pewnej cudnej pani.
    Hustla, 2010-04-17 17:18:31
  • avatar
    zgłoś
    dzieki, ale jak widzisz, to nic specjalnego, nie trzeba być nawet Okrasą, żeby przygotować i trwa to moment dosłownie. tuńczyka mozna zamienić szynka, podsmazona piersia z kurczaka pokrojona w kawałki, itd, zreszta sam wiesz, rózne kombinacje wchodza w gre. na poranek dobra sprawa, jak zaśpisz moment i ekstra jedzenie z ładunkiem energii
    maras86pl, 2010-04-16 20:12:00
  • avatar
    zgłoś
    bobas: Jestem abstynentem, ale dzięki.maras86pl: Fajny przepis!
    Hustla, 2010-04-16 20:06:06
  • avatar
    zgłoś
    Hustla ja sałatki robie 'na oko' dorzucam co wpadnie w ręce, ostatnio na śniadanie zrobiłem sobie sałatke, w ktorej skład wchodzi:- tuńczyk,- czerwona fasola,- kukurydza, - żółty ser pokrojony w kostke,- śmietana/kefir naturalny/majonez - kto co lubi, kto co może, ale śniadanie mozna sobie pofolować, w końcu to start,- przyprawy: oregano, czosnek granulowany, gyros i paprykato wszystko w miseczce mieszam i na chwilę odstawiam do lodówki, żeby przyprawy ładnie swój aromat wypuściłysałatkę taką przegryzam grahamka, lub chlebem razowym.smaczna, polecam i daje energię i poczucie sytości na długowszystkie składniki jak mówię, wrzucam 'na oko'--------------------podałes przepis na sos czosnkowy, ja robię bardzo podobny, tylko, ze ilość jogurtu naturalnego nieco mniejszą a w to miejsce dorzucam łyżkę majonezu
    maras86pl, 2010-04-16 18:11:14
  • avatar
    zgłoś
    Dzieki Hustla masz u mnie browara tylko po niego przyjedz teraz
    bobas, 2010-04-16 17:36:02
  • avatar
    zgłoś
    bobas: Mam!Sos pomidorowo-paprykowy100g cebuli300g pomidorów200g papryki czerwonejprzyprawy (sól,bazylia, oregano, pieprz, papryka chilli)Cebule siekamy blenderem dosłownie na miazgę i solimy. Cebule potem smażymy aż się zeszkli. W między czasie tak samo siekamy blenderem paprykę i pomidory (by zdjąć skórkę należy naciąć ją wzdłuż warzywa na krzyż, można usunąć pestki dla walorów estetycznych, ale ja wole z). Gdy Cebula będzie już zeszklona dodajemy pomidory i paprykę razem zsiekane. Mieszamy przyprawiamy i dolewamy wody w celu rozcięczenia (ja preferuje gęsty, coś w postacie dip'u, dlatego mało wody dolewam)Sos czosnkowy (nie lubię ale rodzince smakuje i proszą bym im robił)6 ząbki czosnku200-300 g jogurtu naturalnegoprzyprawy (sól, pieprz biały)Zgniatamy ząbki czosnku i solimy, po czym wrzucamy do blendera i mielimy. Po wszystkim do miazgi dodajemy pieprzu białego. Stopniowo mieszamy (ja to robię w blenderze) potem z jogurtem czasem wystarczy 200g, czasem 300gBejca do kurczaka (namoczyć kurczaka na wieczór przed smażeniem)100 ml piwo lub wino4 ząbki czosnkumały pomidorekmała papryczka pepperoniprzyprawy(curry, chilli, pieprz, sól)Ząbki zgnieść i posolić, a potem zsiekać blenderem. To samo zrobić z pomidorkiem i papryczką. Dodać do odlanego alkoholu i wymieszać dodając przyprawy. Wrzucić kurczaka (pierś, nóżkę itp.) Całość mięso z bejcą można wylać na patelnie i smażyć.Pomarańczowy indykjedna pomarańczpół cytrynydwie marchwieprzyprawy (pieprz, sól, papryka ostra)Wycisnąć sok z owoców i marchwi razem z miąższem. Przyprawić i zalać tym pierś z indyka w brytfance. Wstawić do pieczenia i co jakiś czas polewać pierś sosem.
    Hustla, 2010-04-16 17:11:05
  • avatar
    zgłoś
    A moze masz Hustla jakies przepsy na sosy czy cos do kurczaka zeby sie lepiej jadlo i ogolnie do mies;)
    bobas, 2010-04-16 16:51:34
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij