Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ
404

1


OCEŃ
3.1

Dieta na mięśnie: co jeść, aby uzyskać sześciopak?

Proste składniki nie oznaczają prostackich dań. Możesz z nich skomponować prawdziwe kulinarne dzieła, które na dodatek pomogą Ci zbudować sześciopak. To naprawdę proste.

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Niestety, nie ma cudownych dietetycznych składników, dzięki którym nagle zamienisz się w hutniczy piec. Historie o tym, że wystarczy jeden grejpfrut dziennie, by pozbyć się opony na brzuchu, należy włożyć między bajki. Jednak ten sam owoc wpleciony w odpowiednie menu naprawdę może Ci pomóc. Na wyciągnięcie ręki masz proste, tanie i zdrowe jedzenie, dzięki któremu będziesz miał siłę zasuwać na treningu na tyle, żeby wreszcie – zamiast opony – zobaczyć na brzuchu sześciopak. 

Sekret sześciopaka leży w lekkim deficycie kalorycznym i intensywnym treningu, który pozwoli Ci spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Taki wysiłek już sam w sobie to dla organizmu spore obciążenie, a Ty musisz przecież jeszcze uważnie patrzeć na kalorie. W takiej sytuacji powinieneś szczególnie dbać, żeby Twoje jedzenie było przede wszystkim jak najbardziej odżywcze. Inaczej nie zbudujesz mięśni, nie zregenerujesz się i Twoje wysiłki najprawdopodobniej przyniosą więcej szkody niż pożytku. Dlatego podpowiadamy Ci, jak z prostych i powszechnie dostępnych produktów zbudować menu spełniające te warunki. Kupuj, gotuj, jedz i trenuj, a sześciopak wreszcie ujrzy światło dzienne.

Na następnych slajdach: Fantastyczna dziesiątka oraz 2 świetne przepisy

Produkty, które osobno są potężne, ale razem - niepokonane

 

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Dorsz

Wśród zwierzęcych źródeł białka ma jedną z najniższych zawartości tłuszczu nasyconego. Do tego nie kosztuje majątku. Dorsze wcale nie są gorsze od łososi.

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Orzechy włoskie

Dostarczają solidną dawkę antyoksydantów, a dzięki wysokiej zawartości białka tłuszczu pomagają trzymać w ryzach apetyt. 

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Brązowy ryż

To nie tylko węglowodany, ale również minerały, a do tego spora ilość błonnika. Jeden z najlepszych sposobów na odbudowę zapasów glikogenu po wysiłku. 

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Pomarańcze

Ładunek wit. C oraz wspomagającego walkę z balastem błonnika, a wszystko to przy niewielkiej ilości kalorii (średniej wielkości owoc ma nieco ponad 60).

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Miód

Tak, to cukier, ale nie da się o nim powiedzieć: puste kalorie. Jego właściwości przeciwbakteryjne pomogą Ci, gdy będziesz osłabiony po ciężkim treningu. 

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Czerwona cebula

Jej sekretna broń to kwercetyna. Ten potężny przeciwutleniacz działa przeciwzapalnie i wspomaga regenerację mięśni. 

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Jajka

Białko o najwyższej wartości biologicznej, którego potrzebują Twoje mięśnie. Im masz ich więcej, tym szybszy metabolizm spoczynkowy i wyższe spalanie kalorii. 

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Marchew

Surowa ma niski indeks glikemiczny, jest też niskokaloryczna, a przy tym zawiera mnóstwo wit. A (lepsza odporność) oraz trochę wit. K (mocne kości). 

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Grejpfruty

Wesprze pomarańcze w misji dostarczania Ci wit. C, do której dołoży witaminy z grupy B (ta z numerem 5 reguluje przekształcanie tłuszczu w energię) 

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Płatki owsiane

Pęcznieją w żołądku i dają poczucie sytości. Dostarczają mnóstwo wit. B1, która bierze udział w przemianach energetycznych.  

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Pomarańczowa rewolucja - Dorsz pieczony z orzechami i ryżem

Składniki:

Dorsz:

  • ryba, 4 filety po 150 g
  • płatki owsiane, 100 g
  • orzechy włoskie, 50 g
  • skórka z pomarańczy
  • jajko, rozbełtane
  • mleko, 100 ml
  • mąka pszenna, 2 łyżki
  • oliwa, 1 łyżeczka

Ryż:

  • długoziarnisty ryż brązowy, 450 g
  • pomarańcze, 2 szt., podzielone na cząstki
  • marchew, 3 duże, starte
  • mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • świeży rozmaryn, 2 gałązki 

Przepis:

1. Przepłucz ryż pod zimną wodą, a potem odstaw go do namoczenia (30-60 minut powinno wystarczyć) – dzięki temu stanie się bardziej sypki i puszysty. Podgrzej piekarnik do 200 ºC.

2. Wrzuć płatki owsiane, orzechy, skórkę pomarańczową i sól do blendera. Działaj jak ABS – pulsacyjnie. Włączaj i wyłączej blender: chcesz pokruszyć orzechy, a nie zemleć je w pył. Ubij w misce jajko z mlekiem, a potem wrzuć na taśmę produkcyjną filety z dorsza: najpierw obtocz je w mące, potem w jajecznej kąpieli, a na koniec w orzechowej mieszance. Wstaw do lodówki na około 20 minut.

3. Odlej ryż i wrzuć go razem z solidną szczyptą soli do dużej patelni z gotującą się wodą. Przykryj dokładnie i ustaw gaz na najmniejszy z możliwych. Gotuj przez 28 minut, zdejmij z gazu i odstaw na kolejne 8.

4. Czas powrócić do ryby. Podgrzej oliwę na teflonowej patelni na średnim gazie. Wrzuć fi lety i lekko podsmaż po 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złotego koloru. Potem na kolejne 3 minuty przełóż do piekarnika.

5. Już prawie gotowe, jeszcze tylko cebula. Posiekaj ją drobno i zalej na 3 minuty zimną wodą - dzięki temu złagodzisz jej ostry smak. Teraz wymieszaj ją w misce z pomarańczami, marchwią i ryżem. Na wierzchu ułóż filety z dorsza, posyp rozmarynem. I już jesteś w ogródku, już witasz się z daniem, które pomoże Ci zbudować sześciopak. 

  • 63 g białka
  • 2 g tłuszcz
  • 605 kcal
  • 45 minut

produkty spożywcze fot. Kat Pisiolek

Spalanie na różowo - Pieczony grejpfrut z orzechami

Składniki:

  • różowe grejpfruty, 2 duże
  • miód płynny, 1 łyżka
  • orzechy włoskie, garść 

Przepis:

1. Główną zaletą tego deseru jest to, że zaspokaja ochotę na coś ekstra bez nadmiaru kalorii, a więc bez niepożądanych konsekwencji w okolicach pasa. Na dodatek orzechy i grejpfrut zapewniają uderzeniową dawkę przeciwutleniaczy. Nie mają one bezpośredniego związku ze spalaniem tłuszczu, ale pomogą Ci zregenerować się po treningu, więc na kolejnym będziesz miał więcej mocy, żeby znowu dać z siebie wszystko.

2. Podgrzej piekarnik do 180ºC. Przekrój grejpfruty na pół, a potem obkrój nożem dookoła przy skórce i poprzecinaj środek na segmenty, tak jak układają się cząstki. Rozsmaruj na każdej połówce trochę miodu i wstaw do piekarnika na 10 minut. Mniej więcej w połowie tego czasu otwórz piekarnik i posyp grejpfruty orzechami. Dzięki nim deser stanie się o wiele bardziej sycący. Tadam! Gotowe. Możesz wcinać. 

  • 0,6 g tłuszcz
  • 4,5 g błonnik
  • 210 kcal
  • 15 minut 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Proste składniki nie oznaczają prostackich dań. Możesz z nich skomponować prawdziwe kulinarne dzieła, które na dodatek pomogą Ci zbudować sześciopak. To naprawdę proste.<br /><br /><a href="/dieta/Dieta-na-miesnie-potega-prostoty,7614,1"></a>
    Mens Health, 2016-01-22 11:43:05
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij