Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Dieta na masę: przepisy na każdy dzień tygodnia

W budowaniu masy mięśniowej to nie dźwiganie żelaza jest trudne. Prawdziwą trudnością jest takie skomponowanie diety, by przerzucanie ciężarów miało sens. My ułatwimy Ci nieco zadanie - oto kompleksowy plan żywieniowy na cały tydzień. Trenuj, licz makro i rośnij.

2016-07-06
Dieta na masę fot. shutterstock.com

Śniadanie - płatki z jogurtem i owocami

Składniki: 60 g pełnoziarnistych płatków, 200 g jagód, 200 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego, 2 łyżki posiekanych orzechów
laskowych, 50 ml niegazowanej wody mineralnej.


Przygotowanie: wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.

517 kcal • 73 g węglowodanów • 17 g tłuszczów • 15 g białka

Obiad - zupa ziemniaczana


Składniki (2 porcje): 1 marchewka, 200 g ziemniaków, 2 łyżki oleju rzepakowego, 250 ml bulionu warzywnego, 50 g sera ementaler, garść rzeżuchy.

Przygotowanie: umyj, obierz i grubo pokrój marchew i ziemniaki, a następnie lekko podduś je na oleju. Dolej bulion i gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Zdejmij z kuchenki, zmiksuj. Na koniec zetrzyj na tarce ementaler i dosyp do zupy. Dopraw i posyp rzeżuchą.

Polędwica wieprzowa

Składniki (2 porcje): 500 g polędwicy, 100 g serka ricotta, 200 g młodego szpinaku, 1⁄2 puszki karczochów, bazylia, 1 łyżka oliwy, 250 g zielonych szparagów (mogą być z puszki).


Przygotowanie: rozkrój polędwicę, napełnij mieszanką ricotty, szpinaku, posiekanych karczochów i bazylii. Złącz kawałki mięsa i owiń nitką. Obsmaż krótko na oliwie, a potem zapiekaj przez 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. W tym samym czasie polej szparagi oliwą i dopraw. Zapiekaj na blasze w piekarniku przez 10 minut.

825 kcal • 22 g węglowodanów • 46 g tłuszczów • 80 g białka

Kolacja - cebule balsamico i gratin z sera feta

Składniki (2 porcje): 6 czerwonych cebul, 300 g fety, 2 pomarańcze, 2 łyżeczki czerwonego pieprzu w ziarnach, 2 łyżki oleju z orzechów włoskich, 4 łyżki czerwonego octu balsamicznego.


Przygotowanie: podgrzej piekarnik do 200 st. C. Obierz cebule, pokrój na ćwiartki i zawiń w folię aluminiową. Umieść pakunek w naczyniu do zapiekania i grilluj przez 25 minut. Włóż fetę w drugie naczynie i zapiekaj przez 5 minut. Obierz pomarańcze i podziel na cząstki. Pieprz wrzuć na patelnię do rozgrzanego oleju z orzechów włoskich. Rozpakuj upieczone cebule, włóż do gorącego naczynia i dopraw. Na wierzchu umieść cząstki pomarańczy, polej octem balsamicznym i sokiem pomarańczowym. Dodaj olej z pieprzem. Na cebulę połóż ser feta.

567 kcal • 22 g węglowodanów • 39 g tłuszczów • 29 g białka

1 2 3 ... 7
STRONA 1 z 7

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    W budowaniu masy mięśniowej to nie dźwiganie żelaza jest trudne. Prawdziwą trudnością jest takie skomponowanie diety, by przerzucanie ciężarów miało sens. My ułatwimy Ci nieco zadanie - oto kompleksowy plan żywieniowy na cały tydzień. Trenuj, licz makro i rośnij.<br /><br /><a href="/dieta/Dieta-na-mase-przepisy-na-kazdy-dzien-tygodnia,8104,1"></a>
    Mens Health, 2016-07-08 09:12:51
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij