Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Dieta na dobry humor: bulion z soczewicy z sardynkowymi tostami

Bulion z soczewicy z dodatkiem szpinaku to istna kopalnia kwasu foliowego, który powoduje zwiększoną produkcję serotoniny przeciwdziałającej przygnębieniu i zapobiegającej huśtawce nastrojów. Dobre samopoczucie gwarantowane!

2015-05-08
bulion z soczewicy fot. Johanna Parkin

Składniki na 4 porcje:

• 1 puszka sardynek w sosie własnym

• 1 mała cebula

• 350 g soczewicy o małych ziarnach

• 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego

• 1 marchewka

• 2 ząbki czosnku

• 1 łodyga selera naciowego

• szczypta suszonych płatków chili

• 4 garście liści szpinaku baby

• pełnoziarnisty chleb

Sposób przygotowania:

1. Wsyp soczewicę do garnka z dużą ilością zimnej wody (bez soli) i doprowadź do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, usuń z powierzchni wody szumowinę i zmniejsz ogień.

2. Drobno pokrój marchewkę, cebulę i seler. Podduś na patelni o grubym dnie z płatkami chili, odrobiną oliwy oraz solą i pieprzem do smaku. Gdy warzywa zaczną przywierać do dna, dodaj ugotowaną soczewicę i większą część bulionu.

3. Doprowadź całość do wrzenia, sprawdź, czy nie trzeba doprawić, a następnie dodaj szpinak. Ugotuje się w 30 sekund, więc szybko przygotuj blender lub mikser, który przyda się do zmiany konsystencji zupy. Przygotuj tosty.

4. Miksując zupę, dodaj przyprawy, chili i sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada (możesz ją rozrzedzić, dodając bulion). Rozsmaruj na tostach sardynki wraz z oliwą. Podawaj z zupą, jako dodatkowe źródło białka.

MH 12/11

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij