Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Dieta faceta: przepisy na grilla

Lato w pełni, a skoro lato, to również i grillowanie. Warto więc wzbogacić swoją dietę o kilka nowych pozycji kulinarnych. Ostrzymy szpady Panowie, i stawiamy na białko w najczystszej postaci w dobrym towarzystwie rewelacyjnych marynat. Żegnaj kiełbaso z grilla!       

Marek Alchimowicz 2015-08-21
Grill time: przepisy na pyszne potrawy z rusztu fot. shutterstock

Nadeszły czasy mikrofalówek, kuchenek indukcyjnych, gotowania na parze i innych wyszukanych technik kulinarnych, ale w człowieku nadal tkwi tęsknota za jakimś podstawowym smakiem, czymś zgoła prymitywnym, do przyrządzenia w kilka minut, bez zbędnych ceregieli i namaszczenia.

Spragnieni tej prostoty dobrze trafi li, bo co może być łatwiejszego niż nadzianie na grillową szpadę kawałka dobrego mięsa i opieczenie go z każdej strony na żywym ogniu? Tym jednak, co wyrwie tę prostą czynność ze świata neandertalskich spotkań plemiennych przy ognisku, są własnoręcznie wykonane marynaty i sosy.

To właśnie one sprawiają, że mamy do czynienia z prawdziwą kuchnią, a nie z gromadnym pożeraniem mięsiwa. Trzymając się poetyki szpad i fechtunku, masz szansę – dzięki tym prostym połączeniom – dołączyć do królewskiej gwardii muszkieterów i na każdym grillu podbijać serca dam dworu.

Sięgnij po białko

Na cztery osoby powinieneś przygotować ok. 1,5 kg mięsa lub krewetek i pokroić je w 2,5-centymetrowe kawałki. Czas opiekania jest krótki, więc grill musi być dobrze rozgrzany.

1. Kurczak z grilla

Najlepiej się nadaje mięso oczyszczone z kości i skóry, a więc piersi i udka. Te ostatnie, z ciemnym mięsem, są nawet bardziej aromatyczne.

Czas na ruszcie: około 5 minut

2. Wołowina z grilla

Polędwica, antrykot, rostbef nadają się najlepiej – będą kruche, ale zachowają konsystencję, smak i aromat.

Czas na ruszcie: od 2 do 4 minut do stanu średnio krwistego (medium rare)

3. Tuńczyk z grilla

tylko polędwica wołowa może się równać jakością z tym mięsem – tak twierdzą znawcy tematu. Najlepiej smakuje krwisty.

Czas na ruszcie: krwisty to ok. 2 minut

4. Jagnięcina z grilla

Specyficzny aromat tego mięsa prosi się o wyrazistą i ostrą marynatę. Czas na ruszcie: od 2 do 4 minut do stanu średnio krwistego ( medium rare)

5. Krewetki z grilla

Najlepiej wyglądają na ruszcie i talerzu, gdy są grillowane w całości. Zdejmij je z grilla, gdy są jędrne, różowe i lekko podpieczone.

Czas na ruszcie: od 3 do 4 minut

Bonus: cytrynowe aioli

Ten francuski dodatek urozmaici każdy stół. Weź słoik majonezu, wymieszaj w miseczce z 150 ml oliwy z oliwek, bardzo drobno posiekanym ząbkiem czosnku, dwiema łyżeczkami soku z cytryny i 1 łyżeczką starej skórki cytrynowej (ze sparzonej wrzątkiem cytryny). Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


Testosteron: podkręć go na 3 sposoby Shutterstock.com

Znajdź marynatę

Małe kawałki mięsa wchłoną marynatę w ciągu godziny i staną się aromatycznie soczyste. Marynuj najlepiej w lodówce i zostaw trochę zalewy, by postawić ją później na stole.

1. Jogurt z curry

Wymieszaj kubek naturalnego jogurtu z 1 łyżeczką sproszkowanego curry, 1 łyżeczką soli morskiej gruboziarnistej i 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

2. Teriyaki

To japoński, słynny wkład do świata marynat: 1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku, 1 łyżeczka zmiażdżonego świeżego imbiru, 150 ml sosu sojowego i 1 łyżka cukru.

3. Ostry marokański

Do blendera wrzuć 1 słoiczek pieczonej czerwonej papryki, 3 łyżki oliwy, 3 ząbki czosnku, 2 łyżeczki płatków chili i po łyżeczce soli, zmielonego kminu oraz kolendry. Zmiksuj.

4. Czarne oliwki z kaparami

Posiekaj bardzo drobno 1/2 szklanki czarnych, wydrylowanych oliwek i 1/4 szklanki kaparów. Dodaj 1/4 szklanki oliwy, 3 zmiażdzone ząbki czosnku, 1 łyżkę soku z cytryny i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszaj.

5. Cytryna z pieprzem

Wymieszaj 1/3 szklanki oliwy, 1 łyżkę startej skórki z cytryny, 1/4 szklanki soku cytrynowego, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczkę soli i 1 zmielonego świeżo pieprzu.

Bonus: salsa verde

Drobno poszatkuj szklankę listków natki pietruszki, 3 łyżki koperku, 2 łyżki szczypiorku, 4 łyżki mięty i ząbek czosnku. Dodaj łyżkę soku z cytryny i równie drobno poszatkowane 5 anchois, 3 łyżki kaparów i kilka płatków suszonego chili.

Wymieszaj wszystko, dolewając cienkim strumieniem 1/2 szklanki oliwy. Doskonały do mięs z grilla i maczania w nim kawałków chleba.


Forma na talerzu: indonezja z grilla fot. shutterstock

Wybierz dodatki

Tu możliwe są różne połączenia i eksperymenty – wystarczy pokroić dodatki na około 2-centymetrowe kawałki i nadziewać. Dobra opcja dla wegetarian na bezmięsny szaszłyk.

1. Cukinia/czerwona papryka/ cebula

Typowy włoski zestaw, który kojarzy się z latem. Pokrój cukinię w 2-centymetrowe kawałki, paprykę w kostkę, a cebulę w łódeczki. Jagnięcina lub baranina będą tu bardzo pasować.

2. Prosciutto/pomidor/ bazylia

Koktajlowe pomidory lub ćwiartki zwykłych owiń plasterkami szynki prosciutto i całymi liśćmi bazylii, po czym nadziewaj na szpikulec. Dobre towarzystwo do krewetek. Wędzony boczek

Wędzony w dymie boczek jest doskonałym grillowym dodatkiem. Wytopi się, zrobi chrupiący i doda swojego smaku.

3. Zielona fasolka/ziemniaki/ pieczarki

Te dodatki robią ze zwykłego szaszłyka pełny, sycący posiłek. Odsączona zielona fasolka szparagowa z puszki, przekrojone na pół pieczarki i połówki lub ćwiartki ziemniaków. Te ostatnie zagotuj wcześniej przez 15 minut.

4. Szczypior/marynowany imbir

Nadziej na szpikulec i od razu poczujesz smak Azji. Będzie świetnie pasować do wołowiny lub steków z tuńczyka. 

Bonus: ostry sos chili

Smaruj nim szaszłyki podczas grillowania lub postaw miseczkę na stole do przyprawiania na talerzu. Tak czy owak, dobrze jest mieć obok butelkę zimnego piwa na rozpalone gardło.

Do zrobienia potrzebujesz: 150 ml azjatyckiego sosu chili, 150 ml syropu klonowego i 2 posiekane drobno łodygi szczypioru (białe i zielone części). Wystarczy wymieszać. 

MH 05/12

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Najlepsze na grilla są steki i pyszne mięso na burgery, czy ktoś wie jak przygotować rybę pieczoną? zapraszam po inspirację najlepsza restauracja wrocław 
    ~Edytaostrowska, 2016-01-12 20:47:19
  • avatar
    zgłoś
    Wiosna już za pasem, a skoro wiosna, to również i grillowanie. Warto więc wzbogacić swoją dietę o kilka nowych pozycji kulinarnych. Ostrzymy szpady, Panowie, i stawiamy na białko w najczystszej postaci w dobrym towarzystwie rewelacyjnych marynat. Żegnaj, kiełbaso.<br /><br /><a href="/dieta/Grill-time-przepisy-na-pyszne-potrawy-z-rusztu,6189,1"></a>
    Mens Health, 2015-03-13 09:53:06
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij