Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Dieta: 5 pysznych przepisów na podroby

Odrzuć kulinarne przesądy. Podroby, czyli jadalne organy wewnętrzne zwierząt, to kopalnia składników odżywczych. Lepsza i tańsza niż suplementy. Sprawdź, jak je przyrządzić, by były nie tylko wartościowym, ale i pysznym posiłkiem. 

2015-02-02
Dieta: 5 przepisów na podroby zwierzęce fot. Africa Studio 2015/shutterstock

I. Oczyść się - nerka

Nerki to najwięksi pracusie w organizmie, wykonujący niezbędną, choć niewidoczną pracę, chroniącą Twoją krew przed toksynami. Są też niedoceniane jako jadalny kawałek mięsa. A przecież nerki to znakomite źródło chudego białka, zawierające przy tym mnóstwo selenu.

 

W tym tkwi ich siła – naukowcy z czasopisma „Neuro Toxicology” odkryli, że właśnie selen trzyma toksyny z dala od organizmu. Jak większość podrobów, nerki są bogate w żelazo, które jest niesamowicie ważne w procesie produkcji czerwonych krwinek oraz rozprowadzania krwi po całym organizmie. Najwyższy czas oczyścić atmosferę. Wokół nerek.

Składniki:

  • 2 jagnięce nerki
  • 100 g mąki
  • łyżeczka musztardy w proszku
  • szczypta papryki
  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • duży kawałek masła

Do sosu:

  • ½ szklanki sherry
  • łyżeczka sosu Worcestershire
  • kropla tabasco

Przygotowanie:

1. Przygotuj piekielnie dobrą panierkę: wymieszaj razem mąkę, musztardę w proszku i paprykę. Obtocz nerki w mieszance.

2. Przypiecz kromki chleba na tosty. Na patelni roztop masło i smaż nerki po 3 minuty z każdej strony, aż uzyskasz chrupiącą skórkę. Zsuń mięso na tosty.

3. Nie wyłączaj ognia pod patelnią. Wlej na nią sherry i zamieszaj, żeby oderwać od dna wszystkie smakowite kąski. Na koniec dodaj sosy Worcestershire i tabasco. Polej nimi danie i wcinaj.

Bonus: Tabasco działa antybakteryjnie, pomaga więc nerkom wykonać część ich roboty.

II. Miej serce i zjadaj serce

Bycie typem bez serca może sprawdzać się w interesach, ale nigdy w kuchni! Może nie brzmi to zbyt apetycznie, ale jedzenie wołowego serca jest dobre dla Twojej własnej pikawy. Ten organ jest napakowany zdrowymi składnikami, takimi jak magnez i tauryna.

Badacze z Harvad School of Public Health odkryli, że zwiększenie ilości magnezu w diecie obniża ryzyko chorób wieńcowych aż o 22%, tauryna zaś pomaga obniżać ciśnienie krwi. A wszystko to możesz przełknąć w postaci soczystego burgera: tańszego i smaczniejszego od suplementów diety. Podejdź do sprawy z sercem, chłopie!

Składniki:

  • 100 g mielonego serca wołowego
  • 100 g mielonej, dojrzewającej wołowiny
  • bułka
  • 2 łyżeczki śmietany

Do sosu:

  • duża szczypta oregano
  • garść kaparów
  • oliwa z oliwek
  • szczypta chili w płatkach
  • posiekana nać pietruszki

Przygotowanie:

1. Rozgrzej oliwę na patelni. Oba rodzaje mięsa wymieszaj z odrobiną oliwy i uformuj z nich burgera.

2. Ostrożnie połóż kotlet na dobrze rozgrzanej patelni. Umieść wszystkie składniki sosu w blenderze i zmiksuj na miazgę.

3. Lekko zgrilluj bułkę w piekarniku. Włóż do niej smażony przez 3 minuty z każdej strony kotlet wołowy. Polej wszystko zmiksowanym sosem i ciapnij na wierzch odrobinę śmietany. Serce rośnie!

Bonus: Serce na talerzu zapewni Ci dawkę niacyny, która poprawia przepływ krwi, poszerzając tętnice.

STRONA 1 z 2

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Odrzuć kulinarne przesądy. Podroby, czyli jadalne organy wewnętrzne zwierząt, to kopalnia składników odżywczych. Lepsza i tańsza niż suplementy. Sprawdź, jak je przyrządzić, by były nie tylko wartościowym, ale i pysznym posiłkiem.<br /><br /><a href="/dieta/Dieta-5-pysznych-przepisow-na-podroby,5790,1"></a>
    Mens Health, 2015-02-13 08:25:53
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij