Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.1

Curry: przepisy i patenty

Dla nas, w Europie, to mieszanka przypraw – dla reszty świata sposób przyrządzania potraw. Świetnych. 

MH 2016-10-31
curry fot. Shutterstock

1. Droga do curry

To mogą być ryby, ser, mięso lub warzywa – curry można zrobić ze wszystkiego. Kluczem do świetnego są przyprawy, dające nie tylko niepowtarzalny aromat i smak sosu, ale także gwarancję formy i zdrowia. Robienie curry jest też okazją do porządków w szafce z przyprawami, bo najlepszy efekt daje użycie świeżych. Wykorzystaj siłę tych czterech. 

Kurkuma

Cierpkość kurkumy świetnie współgra z lekko słodkawym i łagodnym białkiem ryb. Ciepło likwiduje goryczkę (więc szybko wrzucaj kurkumę do garnka), a przy okazji uwalnia jej ogromne antynowotworowe możliwości.  

Cynamon

To znacznie więcej niż tylko składnik i posypka do deserów. Dodaje głębokości smaku pikantnym potrawom i – jak udowodnili w amerykańskich laboratoriach – zmniejsza wchłanianie się tłuszczu w komórkach. 

Asafetyda

Zastępnik czosnku i cebuli nazywa się po polsku dość nieszczęśliwie – smrodzieniec. Używana głównie w kuchni wegetariańskiej, ułatwia trawienie i likwiduje wzdęcia. 

Kozieradka

Ma typowy aromat curry, ale lepiej używać nasion niż listków, bo znacznie bardziej spowalniają wchłanianie glukozy i będziesz mógł zjeść więcej ryżu bez skoków cukru we krwi. 

tajskie curry z kurczakiem fot. Lucas Zarebinski

2. Zmiażdż przyprawy

W zależności od dominującej przyprawy curry w restauracjach występuje najczęściej w postaci czerwonej, zielonej (to zależy od koloru papryczek chili) lub żółtej, w której dominuje kurkuma. W ogóle przy pichceniu curry przyprawy odgrywają decydującą rolę – muszą być świeże i aromatyczne.

Nie przechowuj ich nigdy w torebkach, które kupiłeś w supermarkecie, tylko przesyp do szczelnych, szklanych lub drewnianych pojemników. Te ostatnie bardzo chłoną aromaty, więc trzymaj w nich tylko jeden rodzaj przyprawy. Półka nad kuchenką nie jest dobrym pomysłem, bo ciepło i opary zniszczą ich smak; wybierz raczej chłodne i ciemne miejsce.

Do mielenia można używać młynka do kawy, ale dużo lepszy jest moździerz. Miażdżąc, wydobędziesz z przypraw wszystko, co najlepsze i najzdrowsze.

 

przyprawy fot. Shutterstock

3. Sekret curry

Możesz wykorzystać gotową mieszankę curry z torebki, lecz nie licz na jakąś eksplozję smaku. Dużo lepiej (i zdrowiej) rozetrzeć samemu świeże przyprawy, które wchodzą w jej skład.

Wrzuć do moździerza ziarna kolendry, czosnek, imbir, chili, cyna- mon, pieprz, kardamon, kumin, gałkę muszkatołową i goździki (sam zdecyduj o proporcjach) i rozetrzyj na miazgę. Jeszcze lepsze efekty smakowe (i zdrowotne) uzyskasz, wlewając do moździerza łyżkę rozgrzanego oleju rzepakowego.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij