Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Chleb: jaki kupować, czyli który jest najzdrowszy

Im więcej chemicznych dodatków, tym dalej od takiego chleba.

MH 2016-11-22
chleb, pieczywo fot. shutterstock.com

Odkoduj etykiety

1. Wydłużają termin spożycia

• Dwutlenek siarki

Ten konserwant sprawia, że chleb nie pleśnieje, choć leży 2 tyg.

 Kwas sorbinowy

Oprócz chleba, ten środek konserwujący dodaje się do serów i mrożonej pizzy.

2. Wpływają na wygląd chleba

 Wszystko na E, czyli enzymy i emulgatory

Spulchniają ciasto. Niektórzy oskarżają je o nowotwory.

 L-cysteina

Im jej więcej, tym mniej chrupiące pieczywo. Znasz te bułki, które smakują jak gąbka?

3. Zwiększają objętość pieczywa

 Mąka sojowa

Dzięki niej kupujesz kota w worku: wielki bochenek niemal pusty w środku.

 Kwas L-askorbinowy

Dogazowuje pieczywo, a Ciebie nabiera na ciężar i wielkość bochenka.

Dobry chleb na oko

Możesz samodzielnie rozpoznać dobry chleb, nawet bez czytania etykiet.

1. Kolor

Powinien być ciemno- szary. Bardziej czekoladowy może zawierać barwiący karmel.

2. Ciężar

Dobry chleb musi być ciężki. Im jest lżejszy, tym więcej chemii.

3. Środek

Powinien mieć nierównomierny, porowaty miękisz i być lekko wilgotny.

4. Ziarno

Żytnie w porównaniu do pszennego ma więcej wartości odżywczych i błonnika.

Razowce to numer 1

Rodzaj ziarna to sprawa drugorzędna. Liczy się sposób zmielenia go. Jak najczęściej wybieraj pieczywo razowe. Jest wyrabiane z mąki żytniej lub pszennej, która powstaje z całych ziaren, z łuskami (otrębami) i zarodkami, które kryją najwięcej wartości odżywczych. Żytni razowiec to król pieczywa.

MH 07/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij