Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ

9


OCEŃ
3.5

Chipsy: jak bardzo szkodzą zdrowiu?

Gdy już zaczniemy jeść chipsy, trudno przestać i kończymy dopiero, gdy na dnie paczki lub miseczki zostają tylko okruszki. Na szczęście, chipsy to nie arszenik - jedna paczka Cię nie zabije. Ale zobacz, co Ci grozi, jeśli zbyt często będziesz docierał do dna.

Piotr Pflegel 2013-12-08
fot. Boule 2013/shutterstock.com

Chociaż nazywane są chipsami ziemniaczanymi, w każdej paczce znajdziesz coś więcej niż tylko poczciwe kartofle pokrojone w chrupiące plasterki. Oto chipsy rozłożone na czynniki pierwsze - zobacz, którym z nich nie po drodze z Twoim zdrowiem. I jak bardzo.

1. Ziemniaki

Podstawowy składnik chipsów. Jednak nie wszystkie chipsy powstają prosto z kartofli. Niektóre są produkowane z masy ziemniaczanej, czyli rozdrobnionych, zamienionych w papkę bulw, które następnie formuje się w płatki przypominające plasterki ziemniaka.

W gruncie rzeczy ziemniaki same w sobie to najzdrowszy składnik tego chrupkiego przysmaku piwoszy. Długo były oskarżane o powodowanie otyłości, jednak, jak wykazują badania przeprowadzone na University of California, wcale nie są takie straszne. Grupie 85 ochotników z nadwagą uczeni kazali przez trzy miesiące jeść kartofle od 5 do 7 razy tygodniowo i na koniec okazało się, że ziemniaki w diecie, nawet w sporych ilościach, nie przeszkodziły im zrzucić nadmiaru kilogramów.

150 g gotowanych w mundurkach pyr, jak nazywają je mieszkańcy Wielkopolski, dostarcza Ci jedynie ok. 130 kcal, za to około 600 mg potasu, czyli więcej niż banan. No i zaspokoją połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Jest jednak jedno bardzo poważne "ale" - patrz: punkt 2.

2. Akrylamid

Prawdopodobnie największym zagrożeniem ze strony niewinnie wyglądających chipsów jest substancja, która powstaje podczas długotrwałego smażenia produktów spożywczych zawierających skrobię (czyli m.in. ziemniaków właśnie) - akrylamid. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem zalicza akrylamid do grupy 2A, czyli substancji, które prawdopodobnie mogą wywoływać raka u ludzi. Z kolei Komitet Ekspertów ds. Dodatków do Żywności przy WHO wyliczył, że jednym z największych żywieniowych dostawców akrylamidu do organizmu człowieka są właśnie chipsy ziemniaczane i frytki.

W 2011 roku "American Journal of Clinical Nutrition" opublikował artykuł prof. Marka Naruszewicza, w którym uczony przestrzega, że "regularne spożywanie produktów o dużej zawartości akrylamidu prawdopodobnie wywołuje w organizmie przewlekły stan zapalny, który może prowadzić do pogłębienia miażdżycy". A miażdżyca to jeden z głównych powodów zawałów serca i kłopotów z erekcją.

1 2 3 ... 4
STRONA 1 z 4

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Hmble res abul drys hamaldei islama daban hrywana . ALLAH !!!!
    ~Hesoum, 2016-09-02 13:01:00
  • avatar
    zgłoś
    Loving the information on this internet site, you have done outstanding job on the blog posts. My webpage ... takedown release
    ~Loving the information on this internet site,, 2016-08-26 08:19:02
  • avatar
    zgłoś
    i dlatego właśnie zamieniałam chipsy na zdrowe przekaski, choc łatwe to nie było
    naruto, 2013-12-20 11:13:35
  • avatar
    zgłoś
    Gdy już zaczniemy jeść chipsy, trudno przestać i kończymy dopiero, gdy na dnie paczki lub miseczki zostają tylko okruszki. Na szczęście, chipsy to nie arszenik - jedna paczka Cię nie zabije. Ale zobacz, co Ci grozi, jeśli zbyt często będziesz docierał do dna.
    Mens Health, 2013-12-08 17:01:53
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij