Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ
30



OCEŃ
3.0

Chińszczyzna made in China

Możesz kupować gotowce, ale sam przygotujesz go lepiej i smaczniej. 

MH 2016-10-12
chińszczyzna fot. Shutterstock

Moda na chińszczyznę rządzi na całym świecie. Oczywiście nie mówimy tu o gotowych chińskich zupkach czy makaronach o smaku curry, które mają z jedzeniem azjatyckim tyle wspólnego, co bigos. Trzeba się jednak z tym zmierzyć, gdy lodówka pusta, sklepy pozamykane, a motywacja niska – otwieramy draństwo i zalewamy wrzątkiem.

Chociaż w głębi duszy wiemy, że to samo zło, za dowód niech służy zaledwie jeden ze składników – glutaminian sodu. To dzięki niemu dania smakują lepiej mimo tego, że powoduje bóle głowy, tycie i mnóstwo innych efektów ubocznych. Gotowe makarony do zalania mają w sobie mieszankę glutaminianu i 5-rybonukleotydu sodowego (jako dodatek do żywności, występującego pod nazwą E635), która powoduje, że smak jest 10-15 razy mocniejszy niż gdyby był tam sam glutaminian sodu.

Już same liczby wskazują, że przygotowanie podobnego dania bez uciekania się do pomocy sztucznych wzmacniaczy będzie nie lada wyzwaniem dla naszego eksperta. Zacznijmy od dobrego naczynia zatrzymującego ciepło. Termos z szerokim wlewem będzie idealny, ale w ostateczności wystarczy shaker do odżywek białkowych. Pierwszy wrzuć szpinak, a następnie dosyp delikatnie połamany makaron.

"Niech jego kawałki będą wystarczająco drobne, żeby ugotować się szybko i w równym tempie, ale wystarczająco długie, żeby móc nimi siorbać" – radzi Sargeant. Pokrój pomidory, dorzuć połowę bulionetki i łyżkę sosu curry Korma, wrzuć je do środka. W kolejnym kroku dodaj papryczkę chili, imbir i czosnek.

"Chociaż zależy nam na mocnym smaku, nie wyciskajmy tych produktów, bo smak będzie zbyt mocny. Lepiej je drobno pokroić – ale nie tak drobno, żeby rozpadły się podczas gotowania" – wyjaśnia Sargeant. Na wierzch dorzuć uprażone na suchej patelni ziarna kopru, połowę przyprawy garam masala i kilka liści kolendry. Ostatnim składnikiem jest oczywiście gorąca woda.

Zalej nią suche składniki (warstwą wody o 2,5 cm większą niż objętość składników) i przykryj pokrywką. Lekko wstrząśnij i odstaw na kilka minut. Tradycja nakazuje, żeby zamieszać to raz jeszcze, zanim ponownie odstawimy mieszankę na kilka minut. Sprawdzamy, czy makaron jest miękki i dodajemy sos z jogurtu (patrz niżej) – raz jeszcze zamieszaj. Odstawiamy na kolejną minutę. Teraz już tylko wystarczy chwycić widelec i stawić czoła wyzwaniu. 

Dodatek - sos

Te trzy składniki pozwolą Ci bez problemu spalić węglowodany zawarte w makaronie. Wymieszaj w misce połowę przyprawy garam masala (ułatwia proces trawienia) i jogurt grecki z probiotykami i miętę (redukuje wzdęcia). Resztę już wiesz – dodaj do makaronu po pierwszym mieszaniu. 

Potrzebujesz:

Makaron

  • garść szpinaku baby
  • makaron chiński/japoński, jajeczny
  • 5 przekrojonych na pół pomidorków cherry
  • 1 bulionetka warzywna
  • posiekany ząbek czosnku
  • posiekana papryczka chili
  • posiekany imbir (kawałek 2,5 cm)
  • 1/2 łyżeczki prażonych ziaren kopru włoskiego
  • 1/2 łyżki przyprawy garam masala
  • garść listków kolendry
  • 1 łyżka sosu Korma

Sos

  • garam masala, 1/2 łyżeczki
  • jogurt grecki, 2 łyżki
  • 5 listków mięty, posiekanych  

Usprawiedliwienie 1

Porcja makaronu jajecznego, Instant Egg Noodle, zawiera 15 g białka i tylko około 2 g tłuszczów. 

Usprawiedliwienie 2

W tym daniu nie ma żadnych sztucznych wzmacniaczy smaku, więc nie wpływa ono na tycie, uszkodzenie wątroby i całe inne zło.

MH 12/2015 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    pens mont blanc pens
    ~Montblanc Arabesque Azur Boheme Pen Silver 10, 2016-10-20 16:11:35
  • avatar
    zgłoś
    pens mont blanc pens
    ~Montblanc Arabesque Azur Boheme Pen Silver 10, 2016-10-20 16:11:34
  • avatar
    zgłoś
    pens mont blanc pens
    ~Montblanc Arabesque Azur Boheme Pen Silver 10, 2016-10-20 16:11:33
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij