Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.1

Chili con carne: gotuj raz, jedz przez tydzień

Zazdrościsz niezwyciężonym Galom? Ugotuj własny, magiczny gar. I jedz go przez tydzień bez nudy.

chili con carne fot. Sam Kaplan
Przygotowanie michy na cały tydzień to rozwiązanie bardzo dogodne. Jesz zdrowo, bez stresu i nie tracąc energii na poszukiwanie mitycznego pomysłu na obiad, który jeszcze Ci się nie znudził. No i, skoro już masz gotowca w garnku, przeklęta pokusa zajechania do McDrive'a w drodze z siłki najpewniej przegra ze zdrowym rozsądkiem.

Stań więc przy kuchence w niedzielę, a przez cały tydzień ani razu nie zatęsknisz za frytkami. Nie z tym pachnącym Meksykiem kociołkiem chili con carne. Zgłodniałeś? No to wio.

Wołowina

Królowa Krowa daje ćwiczącemu facetowi to, co dla niego najważniejsze: kopę białka i kreatyny.

Chili con carne, detoks Shutterstock.com
Ubierz fartuch!

Na gotowanie zarezerwuj 90 minut. Nie kręć nosem, że długo. Gran Derbi trwa dłużej, a gotując, też możesz obrócić piwko czy dwa. Tylko jedna prośba: zrób wszystko według przepisu.

Zakupy

Paczkowana mielona wołowina w sieciówkach jest spoko, ale, między nami kucharzami, kto wie, co oni tam właściwie mielą. Jeśli czas pozwoli, skocz do zaprzyjaźnionego rzeźnika albo uśmiechnij się szarmancko do pani w mięsnym.

W obu przypadkach będziesz mógł wybrać kawałek mięcha, który zostanie zmielony tylko i wyłącznie na potrzeby Twojego gara z chili. Pamiętaj, że najlepsza będzie wołowina nieco przerośnięta tłuszczem (np. antrykot) – będziemy gościa bronić, bo to on odpowiada za doznania smakowe.

Poza tym budujesz masę, prawda? Dodatkowe kalorie jak znalazł. Jeśli redukujesz, postaw na chudszą część krowy: wyjdzie równie pysznie, a głowa spokojniejsza.

Chili z wołowiną i fasolą

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 zielona papryka, posiekana
  • 1 czerwona papryka, posiekana
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 900 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki chili w proszku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 puszki czerwonej fasoli, odsączonej i opłukanej
  • 2 puszki fasoli pinto

Makro dla porcji:

  • 424 kcal
  • 30 g białka
  • 34 g węgli (9 g błonnika)
  • 19 g tłuszczu

Przygotowanie

W potężnym garnku podgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, zieloną i czerwoną paprykę oraz marchewki. Podsmaż do miękkości (jakieś 2-3 minuty). Następnie dorzuć wołowinę i gotuj wszystko przez kolejnych kilka minut – do chwili, aż wołowina nie będzie różowa.

Dorzuć wszystkie pozostałe składniki oprócz fasoli. Doprowadź sos do gotowania, a potem zmniejsz temperaturę i gotuj pod przykryciem około 45 minut. Sos się zredukuje, a smaki połączą w doskonałą całość.

Pora na gościa specjalnego – dorzuć fasolę, wymieszaj wszystko i gotuj potrawę bez pokrywki jeszcze 15 minut. Sos zgęstniał? Mamy to. Jeszcze tylko sól i pieprz. Mniam.

chili con carne fot. Sam Kaplan
Pakuj i pakuj!

Pół pojemnika do pracy czy na uczelnię załaduj sosem z mięsem. Wolną przestrzeń uzupełnij porcją warzyw i węglowodanów złożonych.

Opcja 1

Brokuły podsmażone na oliwie z czosnkiem + brązowy ryż. Smacznie, klasycznie, kulturystycznie. Na szczęście bez suchego kuraka.

chili con carne fot. Sam Kaplan
Opcja 2

Grillowane brukselki z pokruszonymi orzechami włoskimi + czerwona soczewica.

chili con carne fot. Sam Kaplan
Opcja 3

Fasolka szparagowa z migdałami + pszenica płaskurka.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Witaj! Chcesz wyglądać seksownie i atrakcyjnie? Chcesz cieszyć się wspaniała sylwetką? Chcesz pokazać wszystkim, że możesz się zmienić? Wejdź na stronę najlepszego Trenera w Polsce: www.igortreneronline.pl Innowacyjne metody treningowe, nowoczesne plany żywieniowe, fachowa suplementacja. Podejście, które o lata świetlne wyprzedza konkurencje! Dzięki nim zmiany zachodzą ekstremalnie szybko! Wejdź na stronę najlepszego Trenera w Polsce: www.igortreneronline.pl który w ciągu tygodnia odmieni Twoje życie! Pozbądź się tłuszczu na zawsze, zbuduj piękna smukłą sylwetkę lub wspaniałe muskularne ciało! Pokaż na co Cię stać i wejdź na www.igortreneronline.pl !
    madzia_1441, 2017-08-02 14:09:27
  • avatar
    zgłoś
    I później masz dość fasoli na rok
    Karoool900, 2017-05-17 15:56:12
  • avatar
    zgłoś
    Po tygodniu jedzenia fasoli to nic nie mówisz a i tak wszyscy cię słyszą
    ~Jan niezbędny, 2017-04-26 10:51:30
  • avatar
    zgłoś
    I tydzień czasu może ten garnek stać w lodówce? Toż to w czwartym dniu będzie już nie dojedzenia.
    ~Marcin, 2017-04-23 13:27:08
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij