Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.8

Burrito w domu: na masę i na redukcję [2 przepisy]

Klasyczne, meksykańskie street foods, czyli burritos w dwóch odsłonach. Na masę i 6-pak.

burrito fot. Shutterstock

Power burrito - zmień rozmiar na XXL

Makro:

  • 76,5 Węgle
  • 23 g Tłuszcze
  • 70 g Białko
  • 820 Kcal

Światowcy będą, rzecz jasna, wiedzieć, że burrito w Meksyku oznacza "osiołka", prawda? Jednak z pomocą dodatków możesz go zmienić w prawdziwego ogiera (jeśli chodzi o potreningowy posiłek). Wypełniony delikatną wołowiną i czarną fasolą – już sama baza przepisu to bogactwo białka i obietnica przyszłych mięśni.

Jeśli dodasz do tego garść brązowego ryżu, uzyskasz ekstra 170 kcal budujących masę (na zaledwie 1 g tłuszczu), a przy tym przyjmiesz 45% zalecanego dziennego spożycia manganu, który pomaga spalać nadmiar białka z mieszanki czarnej i czerwonej fasoli. Dodajmy, że danie jest tak samo wyśmienite, jak sycące, więc będziesz wkrótce potrzebował większego poncho.

Składniki:

  • rumsztyk, 2 x 200 g
  • czarna fasola, 150 g
  • cebula, posiekana
  • ząbek czosnku, posiekany
  • olej kokosowy, 1 łyżka
  • kumin, 1 łyżeczka
  • zielone chili, posiekane
  • papryka, 1 łyżka
  • sok z limonki
  • sałata, 50 g, poszarpana

Dodatki:

  • pełnoziarnisty ryż, 100 g
  • czerwona fasola, 100 g
  • jogurt grecki, 200 g

1. Zrób ryż

Ryż wsyp do garnka z gotującą się wodą, gotuj przez 10 minut. Odcedź, a następnie trzymaj pod przykryciem, żeby ryż nie ostygł.

2. Licencja na grillowanie

Mocno rozgrzej grill i przypraw steki. Grilluj jedną stronę przez 5 minut, odwróć i grilluj drugą stronę, aż mięso będzie soczyste, średnie lub zjarane – jak lubisz. Zdejmij z ognia, odstaw i pokrój na kawałki.

3. Fasola Cię woła

Oszczędzisz czas, jeżeli użyjesz fasoli z puszki zamiast suszonej. Odsącz ją i opłucz, by pozbyć się nadmiaru sodu. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut, następnie odcedź.

4. Czas na burrito

Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, a następnie kawałki mięsa, przyprawy i sok z limonki. Gdy będzie ciepłe, wrzuć ryż i fasolę. Podgrzej tortille, a do farszu dołóż sałatę, jogurt i skrop tabasco.

Taco, kuchnia hiszpańska Zdrowa przekąska? Tacos nadają się idealnie!

Burrito light - zmień rozmiar na M/L

Makro:

  • 61 Węgle
  • 19 g Tłuszcze
  • 58 g Białko
  • 680 Kcal

Gdy chce się schudnąć, to posiłki wcale nie muszą być bezbarwne, mdłe i smakować jak sombrero starego banditos. Burrito jest tego najlepszym dowodem. Swoją głębię pikantnego smaku zawdzięcza potężnej mieszance przypraw (a nie tłuszczom czy cukrom), więc możesz delektować się kawałkiem soczystego steku bez nadwyżkowych kalorii.

W tym przepisie, oprócz znanych ze swych właściwości przyspieszających metabolizm chilli i sproszkowanej papryki, znajdziesz także kukurydzę, która dostarczy 14 g złożonych węglowodanów podtrzymujących Twoją energię podczas następnego treningu.

A na dodatek zapewni aż 12% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Dodaj na wierzch kolendrę, aby stymulować produkcję insuliny i wyrównać poziom cukru we krwi. Możesz powiedzieć nadwadze: adios!

Składniki:

  • rumsztyk, 2 x 200 g
  • czarna fasola, 150 g
  • cebula, posiekana
  • ząbek czosnku, posiekany
  • olej kokosowy, 1 łyżka
  • kumin, 1 łyżeczka
  • zielone chili, posiekane
  • papryka, 1 łyżka
  • sok z limonki
  • sałata, 50 g, poszarpana

Dodatki:

  • pomidory, 2 szt.
  • czerwona cebula, ½
  • kolendra, garść
  • jalapeños, 2 szt.
  • kukurydza z puszki, 150 g

1. Zatańcz salsę

Zacznij od niej, bo zapach smażonych steków doprowadzi Cię do szału, jeżeli właśnie wróciłeś z siłowni. Pokrój w kostkę pomidory, cebulę, jalapeños, posiekaj kolendrę i zmieszaj je ze sobą w misce.

2. Licencja na grillowanie

Teraz wybiła godzina mięcha. Rozgrzej mocno grillową patelnię i przypraw mięso solą i pieprzem. Smaż, aż będzie takie, jak lubisz. Zdejmij z patelni, daj mu chwilę odpocząć i pokrój. Nie podżeraj!

3. Fasola Cię woła

Odsącz, opłucz fasolę z puszki i do gara. Podgrzewaj na średnim ogniu przez 4-5 minut. Zachowaj nadwyżkową porcję fasoli na następny posiłek. Odsącz puszkę kukurydzy i wymieszaj ją z fasolą.

4. Czas na burrito

Podsmaż cebulę i czosnek, dodaj mięso, kumin, chili, paprykę, a następnie wciśnij limonkę. Wymieszaj w naczyniu z kukurydzą i fasolą. Podgrzej tortille, następnie dodaj farsz, sałatę i salsę. Zawiń. Jedz.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij