Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Beff jerky: jak zrobić suszoną wołowinę?

Tak w krótkich, żołnierskich słowach można opisać przysmak, który zmieni bezpowrotnie Twoją relację z mięsem. Oto jerky. 

Jakub Sawicki 2016-11-10
beef jerky fot. Shutterstock

Wysokobiałkowe, poręczne, niepsujące się. Można z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, że chude, suszone paski solonego mięsa to dla faceta świadomego tego, co je, absolutny strzał w dziesiątkę. Czyżby nadszedł absolutny kres jedzenia "pudełkowego"? Powoli.

Jerky furorę robią raczej za oceanem. U nas też je dostaniesz, ale z tą dostępnością bywa różnie. Tym, którzy w kupne jakoś nie wierzą i jednak "co kurczak, to kurczak", dedykujemy ten tekst. Zrób swoje suszone mięso własnoręcznie.

Beef jerky: jak zrobić suszoną wołowinę?

Potrzebny będzie piekarnik, kawałek dobrego mięsa i kilka magicznych mieszanek przypraw. Co dalej? Dalej jak zawsze – masz od nas kilka rad, które z tego mięsa zrobią przekąskę idealną. I taką, no wiesz, męską.

 

beef jerky fot. Shutterstock

1. Na zakupy

Kup kilogramowy kawałek rumsztyka, a przemiłą panią ekspedientkę poproś, żeby odkroiła z mięsa co większe elementy tłuszczu i powięzi. Im chudsza wołowina, tym dłużej będzie zdatna do spożycia wysuszona.

Ta ilość mięsa wystarczy Ci na 350 g suszonych pasków. Jeśli zdążyłeś zaprzyjaźnić się już z panią z mięsnego, poproś też o pokrojenie mięsa na paski o grubości 3,5 cm i długości ok. 10 cm. Podziękuj. 

2. Przygotuj mięso

(Jeśli nie namówiłeś obsługi na krojenie) Zamknij mięso w plastikowym opakowaniu i wrzuć je do zamrażarki, aby nieco stwardniało – powiedzmy na godzinkę. Teraz z łatwością wykroisz z niego plastry o podanych w punkcie 1. wymiarach. 

3. Nadaj smaku

Odpowiednia marynata czyni cuda. Wybierz jedną z naszych lub popuść wodze fantazji. Jak to zrobić? Pokrojone paski zalej marynatą i umieść w plastikowej torbie z zapięciem u góry. I do lodówy na całą noc. 

4. Rozgrzej sprzęt

Piekarnik ustaw na 95°C. Mięso ułóż na metalowych rusztach, a pod spód wsuń blachę. Z mięsa strząśnij nadmiar marynaty lub przypraw i umieść paski na ruszcie, tak aby kawałki się nie stykały. Umieść wszystko w piekarniku. Wsadź łyżkę między jego drzwiczki, aby zrobić szczelinę i umożliwić wyparowanie wody z mięsa. 

5. Wysusz i smakuj

Jerky są gotowe, gdy możesz z łatwością rozedrzeć mięso – w zależności od kilku czynników ich przygotowanie może potrwać od 3 do 5 godzin. Po wyjęciu usuń papierowym ręcznikiem resztki wilgoci z mięsa. Przed włożeniem do próżniowych toreb pozwól kawałkom ostygnąć. Tak przygotowane jerky w lodówce będą zdatne do spożycia do 3 miesięcy. 

beef jerky fot. Shutterstock

Wybierz i marynuj

pieprzna

  • 2 łyżki soli gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki świeżego pieprzu
  • 2 łyżki brązowego cukru

słodko-ostra

  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 1½ łyżeczki mielonej chipotle
  • 1 łyżeczka świeżego pieprzu
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • skórka z jednej pomarańczy

imbirowe Teriyaki

  • 1 filiżanka soku z ananasa
  • ⅔ filiżanki sosu sojowego
  • ¼ filiżanki octu ryżowego
  • 2 gniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka chińskiej przyprawy pięciu smaków
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1 łyżka świeżo gniecionego imbiru
  • skórka z 2 limonek

słodkie espresso

  • 1½ filiżanki mocnej kawy (ostudzonej)
  • ⅓ filiżanki świeżego soku z cytryny
  • ¼ filiżanki brązowego cukru
  • ¼ filiżanki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka soli gruboziarnistej
  • 2 łyżeczki ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej w płatkach
  • 2 gniecione ząbki czosnku 

 

sałatka cesar fot. Ramon grosso dolarea, 2015, shutterstock.com

MH FAST FOOD

Kurczakowa sałatka, jakiej jeszcze w Twojej kuchni nie widziano. 

Wrzuć kilka garści sałaty rzymskiej, trochę kurczaka z rożna, pomidorów, awokado, grillowanej czerwonej papryki i szalotki. Dodaj łyżkę czerwonej fasoli i/lub kukurydzy. Pora na dressing. Nic prostszego: oliwa z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz. Jeśli to Cię nie porwało, dorzucamy jeszcze 3 pomysły.

Mieszanka 1

Coś dla fana azjatyckich smaków. Zamień pomidora, paprykę, fasolę i kukurydzę na: posiekaną marchew, zieloną fasolkę sojową, siekane strączki groszku, plastry ogórka i gniecione nerkowce. Olej sezamowy dopełni dzieła.

Mieszanka 2

Grecja na talerzu. Do kurczaka, pomidora i papryki dodaj fetę, oliwki kalamata i cienko pokrojoną czerwoną cebulę.

Mieszanka 3

Dopakuj protein. Do oryginalnego przepisu dorzuć kilka zgrillowanych krewetek, garść gotowanej komosy ryżowej i trochę groszku. Dressing wzbogać o łyżkę jogurtu greckiego. Po tym tuningu sałatka jest mocniejsza o 15 gramów białka.

MH 07/2016 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij