Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Alergia: pokonaj pyłki dietą

Gdy tylko drzewa i trawy zaczynają pylić, Tobie odkręca się kurek z katarem w nosie i zawór łzowy? Zwróć szczególną uwagę na to, co jesz i pijesz, bo możesz sobie dodatkowo pomóc lub zaszkodzić. Sprawdź, jak zmodyfikować swoje menu, by zwyciężyć w starciu z pyłkami. 

2014-03-21
Żywieniowe rady dla alergików fot. decathlon 2014/Shutterstock

plus Pomarańcze

Jedz śmiało: Olejki eteryczne występujące w owocach cytrusowych, takich jak pomarańcze, cytryny czy mandarynki, mają działanie przeciwhistaminowe i dzięki temu mogą ułatwić oddychanie, gdy czujesz, że śluzówka spuchła Ci tak, że oddychać możesz tylko przez usta. Greccy uczeni potwierdzają, że miłośnicy pomarańczy cierpią na alergie rzadziej.

 

plus Cebula

Jedz śmiało: Cebula jest napakowana bioflawonoidami – przeciwutleniaczmi, które zmniejszają procesy zapalne. Jednym z najważniejszych flawonoidów cebuli jest kwercetyna – ma ona działanie antyhistaminowe, to znaczy, że potrafi zmniejszyć obrzęk w drogach oddechowych – największe zagrożenie przy alergiach wziewnych. Kwercetynę znajdziesz też w czosnku i papryce.

plus Brokuły

Jedz śmiało: Uczeni z UCLA odkryli, że wystarczy przez trzy dni z rzędu jeść brokuły, żeby zwiększyła się ilość przeciw utleniaczy w komórkach śluzówki nosa. Zwiększona liczba przeciwutleniaczy w tym miejscu pomaga zwalczyć stan zapalny – bezpośrednią przyczynę zapchanego i cieknącego nosa.

plus Winogrona

Jedz śmiało: Czerwone winogrona zawierają mnóstwo polifenoli – przeciwutleniaczy, które zmniejszają stan zapalny w drogach oddechowych, a tym samym łagodzą objawy alergii wziewnych. Opublikowane w piśmie „Asthma” badania wykazały, że ludzie, którzy codziennie jedzą winogrona, rzadziej cierpią z powodu alergii niż ci, którzy winogron nie tykają.

plus Migdały

Jedz śmiało: Chociaż alergicy podchodzą do orzechów jak do jeża, jeśli uczulony jesteś na pyłki, nie na orzechy, możesz skorzystać z ich dobroczynnych właściwości. Jak donosi pismo „Asthma”, Ludzie, którzy trzy razy w tygodniu jedli garść migdałów w sezonie pylenia, odczuwali zauważalne złagodzenie objawów w porównaniu do tych, którzy nie jedli orzechów. Dlaczego? Orzechy są bogatym źródłem witaminy E, która ma silne działanie przeciwutleniające. OPRÓCZ LEKÓW Prof. William Silvers, alergolog z University of Colorado, radzi, co jeść, a czego unikać, żeby złagodzić objawy uczulenia na pyłki.

minus Brzoskwinie

Unikaj: Testy wykazały u Ciebie alergię na pyłki brzozy lub olchy? Lepiej nie jedz owoców z twardymi pestkami, np. brzoskwiń czy czereśni. Według American College of Allergy, Asthma and Immunology aż 70% ludzi uczulonych na pyłki drzew jest też uczulonych na białka występujące w pestkowcach. Szczególną ostrożność zachowaj wiosną, gdy drzewa zaczynają pylić.

minus Piwo

Unikaj: Jedno piwko w upalny dzień jeszcze nikomu nie zaszkodziło? Niekoniecznie. Jeśli jesteś uczulony na pyłki traw, to może da Ci coś do myślenia przypomnienie sobie, że piwo robi się najczęściej z jęczmienia i pszenicy, czyli jest to w gruncie rzeczy trawa w płynie. Bo zboża to trawy i jako takie mają podobne białka – w tym również te, które Cię uczulają.

minus Arbuzy

Unikaj: Jeśli jesteś uczulony na ambrozję (roślinę, nie pokarm bogów), lepiej trzymaj się z dala od arbuzów, melonów, a nawet ogórków i cukinii. Osoby uczulone na pyłki ambrozji po zjedzeniu tych owoców i warzyw mogą mieć wysypkę, świąd i odczuwać drętwienie ust. Patent: według American College of Allergy, Asthma and Immunology gotowane, kiszone i konserwowane w inny sposób możesz jeść śmiało.

minus Mleko

Unikaj: Pij mleko, będziesz wielki. Owszem, mleko jest ważne w dzieciństwie, jednak jeśli jesteś uczulony na pyłki – w czasie pylenia lepiej je odstaw. Mleko jest tłuste (pamiętasz mleczne wąsy?) i pyłki chętnie się do niego przyklejają, przez co organizmowi trudniej jest się ich pozbyć.

minus Pomidory

Unikaj: Uczulony na pyłki traw? W lecie unikaj nie tylko świeżo skoszonych łąk. Lepiej trzymaj się też z dala od świeżych pomidorów, marchewki i kukurydzy. Trudno sobie będzie odmówić, ale chociaż brzmi to dziwacznie, wszystkie te rośliny są z trawą spokrewnione, a więc mogą Cię też uczulać.

MH 03/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Gdy tylko drzewa i trawy zaczynają pylić, Tobie odkręca się kurek z katarem w nosie i zawór łzowy? Zwróć szczególną uwagę na to, co jesz i pijesz, bo możesz sobie dodatkowo pomóc lub zaszkodzić. Sprawdź, jak zmodyfikować swoje menu, by zwyciężyć w starciu z pyłkami.<br /><br /><a href="/dieta/Alergia-pokonaj-pylki-dieta,5616,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-22 16:11:47
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij