Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

5 przepisów na sosy, które nadadzą smak każdemu daniu

Dobry sos jest dla dania niczym wisienka na torcie. To on - zrobiony umiejętnie lub nie - decyduje o jego smaku. Podpowiadamy, jak zrobić 5 prostych, ale znakomitych sosów, które dodadzą charakteru każdemu, nawet najbardziej banalnemu posiłkowi.

MH 2015-08-18
sos fot. shutterstock.com

Francuskie, liczące się restauracje mają osobnego szefa od sosów, który tylko nimi się zajmuje, ale my nie jesteśmy we Francji. Dlatego nasze propozycje nie będą tak czasochłonne i skomplikowane, ale zapewniamy, że prostota nie pozbawia ich doskonałego smaku. Miny kumpli podczas grilla - bezcenne. Gotowi na zadanie ostatniego sztychu?

1. Sos ziołowy

Mimo skromnego wyglądu, zioła mogą być podstawą solidnego sosu – musi tylko być ich wystarczająco dużo. Oto wariacja na temat najsłynniejszego, argentyńskiego sosu chimichurri z dodatkiem świeżej mięty i cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Drobno posiekaj 2 cebule szalotki i ząbek czosnku. Wrzuć do dużej miski i dolej 75 ml oliwy extra vergine. Posiekaj pęczek natki pietruszki i pęczek świeżej mięty, dodaj zioła do oliwy.

2. Jedną papryczkę chili oczyść z pestek, drobno posiekaj i dorzuć do reszty. Wymieszaj, dopraw solą morską i odstaw, najlepiej na 2 godziny. Przed podaniem dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, zamieszaj i gotowe.

Pasuje do: morskich ryb, wołowiny, baraniny

sos fot. shutterstock.com

2. Sos musztardowy

Idealny do przegryzek, czekadełek, starterów, przystawek – jak zwał, tak zwał. Ważne, że jest świetny i nawet z jajkami na twardo się nie pokłóci.

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj 70 ml musztardy z ziarnami gorczycy, 110 ml oleju z pestek winogron, 50 ml musztardy z Dijon, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżkę cukru i 1/2 pęczka posiekanego, świeżego koperku.

Pasuje do: ziemniaków, łososia, drobiu

sos fot. shutterstock.com

3. Sos maślano-limonkowy

Masło jest genialne do sosów ze względu na swój smak i aromat, a podgrzanie go jeszcze je wzmacnia. Dodatek limonki, imbiru i kolendry nadaje mu nieco azjatycką nutę.

Sposób przygotowania:

110 g masła roztop w garnku na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje. Wlej do miski i dodaj: 1 łyżkę świeżo startego imbiru, 1 łyżkę sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki soku z pomarańczy i po łyżce posiekanego szczypioru, mięty i kolendry. Wymieszaj i podawaj ciepły.

Pasuje do: skorupiaków, morskich ryb, pstrąga, łososia

sos fot. shutterstock.com

4. Sos pikantny

Ostrych sosów do grilla jest ci u nas dostatek w sklepach, ale co domowe, to domowe i nie ma co gadać. Spróbuj go zrobić samemu, a wszyscy próbujący zauważą i, co ważniejsze, poczują różnicę. Ty vs. sklep – 1:0.

Sposób przygotowania:

1. Na suchą (bez tłuszczu) patelnię na średnim ogniu wrzuć kilka ostrych papryczek chili i praż od 3 do 5 minut, obracając. Wystudź, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki.

2. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju rzepakowego, wrzuć 8 obranych ząbków czosnku i podsmażaj 2 minuty na złoty kolor. Wrzuć 15 pomidorków koktajlowych, wlej 2 szklanki wody i wsyp 1 ¼ łyżeczki soli.

3. Zwiększ ogień i gotuj, aż pomidorki zmiękną (ok. 3-5 minut). Dodaj chili i gotuj jeszcze 5 do 10 minut. Zdejmij z ognia i ostudź. Sos zmiksuj w blenderze lub malakserze, a następnie odcedź. Ewentualnie dopraw do smaku.

Pasuje do: warzyw, drobiu

sos fot. shutterstock.com

5. Sos uniwersalny MH

Oto nasza propozycja (no, dobra, przy wsparciu szefa kuchni), która godzi miłośników wołowych steków i delikatnego, rybiego mięsa.

Sposób przygotowania:

W rondelku na średnim ogniu roztop 100 g masła. Zmniejsz ogień do minimum, a następnie dodaj 100 ml sosu Worcestershire, 50 ml soku z cytryny, 4 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę chili w proszku, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki soli morskiej, 1 gałązkę rozmarynu i 3 gałązki tymianku. Gotuj chwilę. Podawaj ciepły lub zimny.

Pasuje do: pstrąga, łososia, wołowiny, dziczyzny

MH 06/14

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Dobry sos, jest dla dania niczym wisienka na torcie. To on - zrobiony umiejętnie lub nie, decyduje o jego smaku i charakterze, lub ich braku. Podpowiadamy jak zrobić 5 znakomitych sosów, które nadadzą charakter każdemu, nawet najbardziej wykwintnemu daniu.<br /><br /><a href="/dieta/5-przepisow-na-sosy-ktore-nadadza-smak-kazdemu-daniu,5705,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-27 13:56:44
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij