Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Menshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

5 przepisów na sosy, które nadadzą smak każdemu daniu

Dobry sos jest dla dania niczym wisienka na torcie. To on - zrobiony umiejętnie lub nie - decyduje o jego smaku. Podpowiadamy, jak zrobić 5 prostych, ale znakomitych sosów, które dodadzą charakteru każdemu, nawet najbardziej banalnemu posiłkowi.

sos fot. shutterstock.com

Francuskie, liczące się restauracje mają osobnego szefa od sosów, który tylko nimi się zajmuje, ale my nie jesteśmy we Francji. Dlatego nasze propozycje nie będą tak czasochłonne i skomplikowane, ale zapewniamy, że prostota nie pozbawia ich doskonałego smaku. Miny kumpli podczas grilla - bezcenne. Gotowi na zadanie ostatniego sztychu?

1. Sos ziołowy

Mimo skromnego wyglądu, zioła mogą być podstawą solidnego sosu – musi tylko być ich wystarczająco dużo. Oto wariacja na temat najsłynniejszego, argentyńskiego sosu chimichurri z dodatkiem świeżej mięty i cytryny.

Sposób przygotowania:

1. Drobno posiekaj 2 cebule szalotki i ząbek czosnku. Wrzuć do dużej miski i dolej 75 ml oliwy extra vergine. Posiekaj pęczek natki pietruszki i pęczek świeżej mięty, dodaj zioła do oliwy.

2. Jedną papryczkę chili oczyść z pestek, drobno posiekaj i dorzuć do reszty. Wymieszaj, dopraw solą morską i odstaw, najlepiej na 2 godziny. Przed podaniem dodaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, zamieszaj i gotowe.

Pasuje do: morskich ryb, wołowiny, baraniny

sos fot. shutterstock.com

2. Sos musztardowy

Idealny do przegryzek, czekadełek, starterów, przystawek – jak zwał, tak zwał. Ważne, że jest świetny i nawet z jajkami na twardo się nie pokłóci.

Sposób przygotowania:

W misce wymieszaj 70 ml musztardy z ziarnami gorczycy, 110 ml oleju z pestek winogron, 50 ml musztardy z Dijon, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżkę cukru i 1/2 pęczka posiekanego, świeżego koperku.

Pasuje do: ziemniaków, łososia, drobiu

sos fot. shutterstock.com

3. Sos maślano-limonkowy

Masło jest genialne do sosów ze względu na swój smak i aromat, a podgrzanie go jeszcze je wzmacnia. Dodatek limonki, imbiru i kolendry nadaje mu nieco azjatycką nutę.

Sposób przygotowania:

110 g masła roztop w garnku na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje. Wlej do miski i dodaj: 1 łyżkę świeżo startego imbiru, 1 łyżkę sosu rybnego, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki soku z pomarańczy i po łyżce posiekanego szczypioru, mięty i kolendry. Wymieszaj i podawaj ciepły.

Pasuje do: skorupiaków, morskich ryb, pstrąga, łososia

sos fot. shutterstock.com

4. Sos pikantny

Ostrych sosów do grilla jest ci u nas dostatek w sklepach, ale co domowe, to domowe i nie ma co gadać. Spróbuj go zrobić samemu, a wszyscy próbujący zauważą i, co ważniejsze, poczują różnicę. Ty vs. sklep – 1:0.

Sposób przygotowania:

1. Na suchą (bez tłuszczu) patelnię na średnim ogniu wrzuć kilka ostrych papryczek chili i praż od 3 do 5 minut, obracając. Wystudź, oczyść z nasion i pokrój na mniejsze kawałki.

2. W dużym rondlu na średnim ogniu rozgrzej 2 łyżeczki oleju rzepakowego, wrzuć 8 obranych ząbków czosnku i podsmażaj 2 minuty na złoty kolor. Wrzuć 15 pomidorków koktajlowych, wlej 2 szklanki wody i wsyp 1 ¼ łyżeczki soli.

3. Zwiększ ogień i gotuj, aż pomidorki zmiękną (ok. 3-5 minut). Dodaj chili i gotuj jeszcze 5 do 10 minut. Zdejmij z ognia i ostudź. Sos zmiksuj w blenderze lub malakserze, a następnie odcedź. Ewentualnie dopraw do smaku.

Pasuje do: warzyw, drobiu

sos fot. shutterstock.com

5. Sos uniwersalny MH

Oto nasza propozycja (no, dobra, przy wsparciu szefa kuchni), która godzi miłośników wołowych steków i delikatnego, rybiego mięsa.

Sposób przygotowania:

W rondelku na średnim ogniu roztop 100 g masła. Zmniejsz ogień do minimum, a następnie dodaj 100 ml sosu Worcestershire, 50 ml soku z cytryny, 4 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę chili w proszku, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki soli morskiej, 1 gałązkę rozmarynu i 3 gałązki tymianku. Gotuj chwilę. Podawaj ciepły lub zimny.

Pasuje do: pstrąga, łososia, wołowiny, dziczyzny

MH 06/14

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Dobry sos, jest dla dania niczym wisienka na torcie. To on - zrobiony umiejętnie lub nie, decyduje o jego smaku i charakterze, lub ich braku. Podpowiadamy jak zrobić 5 znakomitych sosów, które nadadzą charakter każdemu, nawet najbardziej wykwintnemu daniu.<br /><br /><a href="/dieta/5-przepisow-na-sosy-ktore-nadadza-smak-kazdemu-daniu,5705,1"></a>
    Mens Health, 2015-01-27 13:56:44
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij