Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

4 przepisy na idealny ramen w domu

Na masę, na spalanie, na energię, na odporność. Po prostu 4 przepisy na efektowny ramen pełen smaku i wartości.

ramen fot. Shutterstock

Zobacz też: Ramen w domu: japońska zupa na mięśnie [Poradnik]

1. Ramen z kurczakiem na energię

4 porcje:

  • 4 półtwarde jaja, marynowane
  • 200 g mielonego kurczaka
  • imbir, dymka do smaku
  • 400 g świeżego makaronu
  • 4 duże liście bok choy
  • 200 g kiełków fasoli

Dodatki:

200 g uprażonych ziaren białego sezamu, 150 ml sosu sojowego, 100 g cukru, 100 ml oleju z chili, 35 g zmiażdzonego imbiru, 20 g dymki, 250 g pasty sezamowej

Sposób:

Obrane i ugotowane na półtwardo jaja zamarynuj przez 4 godziny w 100 ml sosu sojowego, 100 ml wody i łyżce cukru. Zblenduj dodatki. Podsmaż kurczaka, dodaj imbir i posiekaną dymkę. Dodatki wymieszaj z 1,25 l bulionu i zalej w miskach mięso, ugotowany makaron, bok choy, zblanszowane kiełki i połówki jajek. Posyp posiekaną dymką.

2. Ramen z tofu na spalanie tłuszczu

4 porcje:

  • 300-350 g zwartego tofu, odsączonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 półtwarde jaja, marynowane
  • 400 g grzybów shitake i mun
  • 400 g świeżego makaronu
  • 200 g kiełków fasoli
  • 4 łodygi szparagów

Dodatki:

400 ml sosu sojowego, 80 g cukru

Sposób:

Podziel tofu na 4 plastry i zamarynuj przez 5 minut w 300 ml wymieszanej zalewy z dodatków i startym czosnkiem. Obsmaż je z obu stron na patelni i pokrój plastry na 4 kawałki. Jaja zamarynuj jak poprzednio.

Namoczone i odsączone grzyby obsmaż na oliwie, dopraw i przełóż na papierowy ręcznik. Resztę zalewy wlej do 1,25 l bulionu i wlej do misek z makaronem, tofu, grzybami, zblanszowanymi warzywami i połówkami jajek.

ramen fot. Shutterstock

3. Ramen z wieprzowiną na odporność

4 porcje:

  • 400 g łopatki lub karczku
  • 4 półtwarde jaja, marynowane
  •  200 g bambusa z puszki
  • 400 g świeżego makaronu
  • 200 g kiełków fasoli
  • 200 g zielonego chili

Dodatki:

200 g białego miso, 50 g czerwonego miso, 40 ml sosu sojowego, 40 ml mirin, 15 g imbiru, 25 g dymki

Sposób:

Upiecz mięso (sposób na poprzedniej stronie) i odstaw do wystygnięcia. Zblenduj dodatki, jaja zamarynuj jak wcześniej. Stir-fry odsączone kawałki bambusa. Zblendowane dodatki wlej do 1,25 l gorącego bulionu, zamieszaj i zalej w miskach plastry mięsa, makaron, bambus, kiełki i jajka. Na górę wrzuć podsmażone papryki bez pestek.

4. Ramen z wołowiną na masę

4 porcje:

  • 300-350 g polędwicy, cienkie plastry
  • 400 g świeżego makaronu
  • 200 g kiełków fasoli
  • 4 półtwarde jaja, marynowane
  • liście świeżej kolendry

Dodatki:

85 ml sosu sojowego, 15 g cukru, 40 ml sosu rybnego, sok z 2 limonek

Sposób:

Podsmaż doprawione plastry mięsa na mocno rozgrzanej patelni z olejem przez 10 s z każdej strony. Wstaw je do lodówki. Wymieszaj dodatki z gorącym bulionem 1,25 l i zalej miski z ugotowanym makaronem, kiełkami, połówkami jajek i plastrami mięsa. Posyp listkami kolendry – posiekane czerwone chili też świetnie pasuje.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij